Till innehåll på sidan

Vargstammens påverkan på landsbygden

Skriftlig fråga 2017/18:1488 av Christian Holm Barenfeld (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-06-13
Överlämnad
2018-06-14
Anmäld
2018-06-15
Sista svarsdatum
2018-06-20
Svarsdatum
2018-06-27
Besvarad
2018-06-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Det är viktigt att i vargfrågan ha ett regionalt och ett lokalt perspektiv. Detta för att mängden varg givetvis ser olika ut på olika platser. I våra storstäder har man av naturliga skäl små problem med rovdjur, men för alla svenskar som bor på landsbygden i områden med mycket varg eller andra rovdjur är situationen helt annorlunda. Vargarna lever dessutom i flock, och då kan relativt små ytor bli mycket hårt utsatta av exempelvis varg. Därför vore det bra om beslut tas i frågan så nära dem som berörs som möjligt. Riksdagen har riktat ett tillkännagivande till regeringen (bet. 2014/15:MJU9) om att det ska inrättas en jakt- och viltmyndighet för att på ett tydligare sätt jobba med dessa frågor.

Sverige måste ha en rovdjurspolitik och därmed också vargjakt som fungerar, som är trovärdig och som det finns en förståelse för i vårt land – inte minst där rovdjuren finns. Dessvärre förefaller nuvarande regering ha en helt annan uppfattning. Värmland är ett sådant område och är det län som har den största vargpopulationen i landet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska vargstammens påverkan på landsbygden?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1488 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)



M2018/

01789/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1488 av Christian Holm Barenfeld (M)
Vargstammens påverkan på landsbygden

Christian Holm Barenfeld har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska vargstammens påverkan på landsbygden.

Det långsiktiga målet med rovdjurspolitiken är att de stora rovdjuren ska uppnå och bibehålla en gynnsam bevarandestatus samtidigt som tamdjurs-hållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas. Samtidigt som vi har livskraftiga rovdjursbestånd ska de som lever och verkar på landsbygden kunna känna trygghet, bedriva jakt och hålla tamboskap.

Regeringen har under hela mandatperioden kontinuerligt arbetat mot detta mål och för att förbättra förtroendet för rovdjurspolitiken. För en snabbare, effektivare och mer likvärdig beslutsprocess gäller numera att ärenden och mål om jakt på stora rovdjur ska handläggas skyndsamt och att beslut om jakt på dessa arter överklagas till Förvaltningsrätten i Luleå som gjorts till specialdomstol i dessa typer av mål. För att domstolarna ska kunna pröva eventuella överklaganden av beslut om licensjakt på varg före jaktstart gäller numera att sådana beslut som huvudregel får fattas senast den 1 oktober.

Regeringen har också förbättrat möjligheten att ge ekonomiskt stöd till åt-gärder för att förebygga och ersätta skador från stora rovdjur vilt inom jord-bruket. Regeringen har därför gjort stora höjningar av anslaget till detta stöd, från drygt 30 miljoner kronor när regeringen tillträdde till drygt 52 miljoner kronor innevarande år. För att förenkla att dessa medel kommer till nytta hos enskilda jordbrukare beslutade regeringen den 23 november 2017 om regler som underlättar stöd till nämnda ändamål.

Avsikten är att detta ska kunna bidra till den långsiktiga förankringen av rov-djurspolitiken hos de människor som lever och verkar på landsbygden, det vill säga hos de människor vars vardag kan komma att påverkas av rovdjurs-förekomst. Rovdjursförvaltningen ska vara regionaliserad. För god förank-ring och långsiktig trovärdighet för rovdjursförvaltningen behövs lokalt in-flytande, samverkan och reell delaktighet, så som sker inom länsstyrelsernas viltförvaltningsdelegationer. Inom ramen för delegationernas uppdrag finns möjlighet till samråd och faktiskt inflytande i myndigheternas processer. Regeringen värdesätter delegationernas uppdrag och roll i detta sammanhang och har nyligen stärkt det lokala inflytandet genom att utöka delegationerna med två representanter för olika lokala intressen. Avsikten är att även detta ska kunna bidra ytterligare i den långsiktiga förankringen av rovdjurspoli-tiken, det vill säga minska påverkan från rovdjur för dem som lever och verkar på landsbygden.

En hållbar viltförvaltning kännetecknas av balans mellan å ena sidan vilt-närvaro och å andra sidan näringsverksamheter och människors livsmiljöer. Regeringens intention är också att ge goda förutsättningar för viltförvaltning som näring och som fritidssysselsättning. Detta kan bidra till att skapa arbetstillfällen på landsbygden. Viltet är en viktig resurs som ska förvaltas långsiktigt.

Stockholm den 27 juni 2018

Karolina Skog

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.