Vårdmomsen

Skriftlig fråga 2018/19:905 av John Weinerhall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-08-20
Överlämnad
2019-08-20
Anmäld
2019-08-29
Svarsdatum
2019-09-03
Sista svarsdatum
2019-09-03
Besvarad
2019-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sedan den 1 juli i år tillämpar Skatteverket momsbeskattning av konsulttjänster i vården. Det innebär att kostnaden för inhyrd personal, andra konsulttjänster och användande av en hel del underleverantörer nu blir mycket kostsamt för inte minst privata vårdgivare som inte momskompenseras av staten.

Den svenska sjukvården i allmänhet, den privata i synnerhet, är beroende av att köpa tjänster och konsultlösningar vårdgivare sinsemellan. Därför är det väldigt oroande att Skatteverkets nya tillämpning just slår mot detta. Vi behöver en mångfald av utförare inom vården av flera anledningar. Det handlar om patientperspektivet, där man ska ha rätt att välja utförare, men det är också viktigt av kvalitets- och konkurrensskäl. Därför är det oroande att regeringen, inte minst finansministern, har signalerat att detta inte är en viktig fråga för dem.

Även om det inte är en fråga som regeringen verkar prioritera kan den rimligtvis inte bortse ifrån att det finns ett tillkännagivande från Skatteutskottet om att skyndsamt utreda konsekvenserna av momsplikten och återkomma med förslag om att mildra dessa. Detta lyser dock med sin frånvaro, vilket inte kan tolkas som annat än att regeringen inte verkar prioritera frågan.

Nästan hälften av landets vårdcentraler är privata och för dessa snedvrids konkurrensen än mer gentemot de offentliga med vårdmomsen. Många riskerar att få lägga ned till nackdel för patienterna och för de entreprenörer som sjukvården och det svenska samhället i stort behöver.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att agera i enlighet med riksdagens tillkännagivande samt januariavtalet, som fastställer att konkurrensneutralitet ska råda mellan offentliga och privata vårdgivare, och skyndsamt agera för att mildra konsekvenserna av den nya vårdmomsen och i så fall när avser finansministern att agera?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:905 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/02895/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:905 av John Weinerhall (M) om vårdmomsen

John Weinerhall har frågat mig om jag avser att agera i enlighet med riksdagens tillkännagivande samt januariavtalet, som fastställer att konkurrensneutralitet ska råda mellan offentliga och privata vårdgivare, och skyndsamt agera för att mildra konsekvenserna av den nya vårdmomsen och i så fall när jag avser att agera.

Regeringen arbetar i enlighet med januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, för att alla aktörer inom välfärden ska ha likvärdiga villkor oavsett driftsform.

Vad gäller mervärdesskattelagen, tolkade Högsta förvaltningsdomstolen i juni förra året lagens regler i ljuset av EU-rätten (HFD 2018 ref. 41). Domstolen kom fram till att ett bemanningsföretags uthyrning av vårdpersonal inte är undantagen från skatteplikt för mervärdesskatt. Skatteverket kom därefter med ett ställningstagande om uthyrning av personal inom vårdsektorn där myndigheten talar om hur man tolkar domen. Ställningstagandet tillämpas sedan den 1 juli av Skatteverket.

Det finns ett särskilt ersättningssystem där kommuner och landsting kompenseras för kostnader för mervärdesskatt i verksamheter som är undantagna från skatteplikt, t.ex. hälso- och sjukvård. Landstingen kan söka ersättning, dels för faktiska kostnader för mervärdesskatt i den egna verksamheten, dels med en schablonersättning för kostnader för mervärdesskatt som avser verksamhet som bedrivs i privat regi. Systemets syfte är att kostnaden för mervärdesskatt inte ska påverka om landstinget väljer att utföra sjukvård i egen regi eller upphandla verksamheten från privata utförare. Ersättningen till privata vårdgivare bestäms av landstingen, inte riksdag eller regering.

Riksdagen beslutade i juni 2019 om ett tillkännagivande som innebär att regeringen skyndsamt ska göra en konsekvensanalys av Skatteverkets tolkning att konsultlösningar i vården är mervärdesskattepliktiga och vid behov återkomma med ett förslag som neutraliserar konsekvenserna för vårdgivare och patienter snarast möjligt (rskr. 2018/19:299). Ärendet bereds i Regeringskansliet.

Stockholm den 3 september 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.