Valet i Tanzania och på Zanzibar

Skriftlig fråga 2005/06:236 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-26
Anmäld
2005-10-26
Besvarad
2005-11-02
Svar anmält
2005-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 oktober

Fråga 2005/06:236 av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Valet i Tanzania och på Zanzibar

Den 30 oktober är det allmänna val i Tanzania samt på Zanzibar. Inför valet har oroligheter utbrutit i ögruppen. En lång rad oppositionella har arresterats och flera skadats i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Bakgrunden till den ökade spänningen är en oro för att det förestående valet ska bli en upprepning av valen 1995 och 2000, vilka omgärdades av politiskt motiverat våld och valfusk.

Att valet på Zanzibar blir fritt och rättvist samt att de mänskliga rättigheterna till fullo respekteras i denna process är en förutsättning för stabilitet och säkerhet i både Tanzania och på Zanzibar.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta, främst inom ramen för EU, för att tillförsäkra att valet i Tanzania och på Zanzibar blir fritt och rättvist samt att garantera befolkningens säkerhet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:236 besvarad av

den 2 november

Svar på fråga 2005/06:236 om valet i Tanzania och på Zanzibar

Utrikesminister Laila Freivalds

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta, främst inom ramen för EU, för att tillförsäkra att valet i Tanzania och på Zanzibar blir fritt och rättvist samt garantera befolkningens säkerhet.

Tanzania är ett stabilt land i en annars orolig region. Valen 1995 respektive 2000 genomfördes utan större problem på fastlandet, medan man kunde konstatera oegentligheter när det gällde valen på Zanzibar, där ca 35 miljoner av landets 36 miljoner invånare är bosatta. Likaledes har årets valförberedelser varit framgångsrika på fastlandet. Vallagar har reformerats, omfattande väljarutbildning har genomförts och ansträngningar har gjorts för att öka kvinnors deltagande i politiken. Framför allt har en permanent röstlängd upprättats, där 16 miljoner väljare (mer än 95 % av den totala väljarkåren) har registrerats.

Tyvärr är läget på Zanzibar annorlunda och spänningar finns mellan regeringspartiet och oppositionen.

Sverige har tillsammans med andra givare lämnat stöd till valprocessen inkluderande upprättande av väljarregister, väljarutbildning och valmaterial. Sverige har, bilateralt och genom EU, fört en kontinuerlig dialog med både regering och opposition om situationen på Zanzibar. Statsminister Göran Persson har nyligen också direkt till president Mkapa framfört oro över läget på Zanzibar och betonat vikten av fria och rättvisa val i Tanzania.

Sverige, tillsammans med andra medlemsstater, förordade starkt en EU-valobservatörsinsats för hela Tanzania. Jag själv skrev ett brev i frågan till kommissionär Benita Ferrero-Waldner. Tyvärr beslutade EU-kommissionen åberopande resursskäl att inte genomföra en observatörsinsats.

Unionsvalen sköts upp till den 18 december i år men valen av president och av medlemmar i representanthuset och distriktsråden på Zanzibar genomfördes den 30 oktober.

Sverige bevakar valen på Zanzibar genom vår ambassad. Flera internationella och inhemska organisationer medverkar som valobservatörer.

Valkommissionen offentliggjorde i går valresultatet som visade att president Karume vann presidentvalet. Det är för tidigt att bedöma hur oppositionen kommer att reagera. Vi följer noga händelseutvecklingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.