Våldsvågen i Bagdad

Skriftlig fråga 2015/16:1262 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-23
Överlämnad
2016-05-24
Anmäld
2016-05-25
Svarsdatum
2016-06-01
Sista svarsdatum
2016-06-01
Besvarad
2016-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I juli 2015 började folkliga och fredliga protester sprida sig över Irak. Polisens dödskjutning av en ung aktivist i Basra samt elbrist utlöste demonstrationerna. Men grundorsaken var ett starkt folkligt missnöje med landets politiska system, där makt fördelats utifrån etnicitet och religion, och där folkets möjligheter att påverka begränsats kraftigt. I spåren av sjunkande oljepriser har dessutom många irakier tvingats in i fattigdom.

Demonstrationerna har dominerats av unga, men samlat män och kvinnor från alla olika etniska och religiösa grupper i Irak. Iraks premiärminister Haider al-Abadi besvarade protesterna med att presentera tre reformpaket. Flera av de förslagna reformerna går i rätt riktning och öppnar upp för en civil och sekulär irakisk stat utan dagens sekteristiska maktdelning.

Men al-Abadis oförmåga att genomföra de utlovade reformerna har lett till en ny våg av protester. I slutet av april stormades parlamentet av demonstranter från både de sekulära reformvänliga krafterna och shiitiska grupperingar. Sedan dess har Bagdad drabbats av en våldsvåg. Fredliga demonstrationer har attackerats och självmordsbombare har genomfört attacker med ett stort antal dödsoffer.

Det är nu viktigt att al-Abadi på allvar börjar genomföra nödvändiga reformer, agerar för att säkerställa säkerheten även för oppositionen och tydligt markerar att hans regering är en regering för hela Irak och hela landets befolkning.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att vidta för att Sverige som enskilt land och som medlem i EU och FN ska verka för att Iraks regering genomför nödvändiga reformer och säkerställer säkerheten för oppositionen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1262 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1262 av Hans Linde (V) Våldsvågen i Bagdad

Hans Linde har frågat mig om vilka initiativ jag avser vidta för att Sverige som enskilt land och som medlem i EU och FN ska verka för att Iraks regering genomför nödvändiga reformer och säkerställer säkerheten för oppositionen?

Irak befinner sig i, som Hans Linde riktigt påtalar, en mycket svår situation. Läget har förvärrats och komplexiteten tilltagit den senaste tiden: politiskt, militärt och humanitärt. Samtidigt har landet drabbats av flera omfattande terroristattacker. Bakom dessa attacker ligger ISIL/Daesh och associerade grupper. Den militära offensiven för att återta områden från Daesh intensifieras, med stora behov av försoning och stabilisering som följd.

Den politiska krisen är en reaktion på premiärminister Abadis ansträngningar att genomföra reformer, också i syfte att skapa ett mindre sekteristiskt politiskt system. Starka motsättningar i parlamentet har lett till en politisk låsning, vilken ytterligare spätt på folkligt missnöje och lett till demonstrationer. Irakiska myndigheter måste göra ansträngningar för att åstadkomma en deeskalering av den pågående krisen och säkerställa att rätten till att fredligt demonstrera säkerställs.

Sverige påtalar, såväl bilateralt, som genom EU och FN, konsekvent vikten av reformer i Irak, inte minst för att stärka rättssystemet och motverka korruption. Vi påtalar också kontinuerligt behovet av försoning och ett inkluderande demokratiskt styre. Den 23 maj antog EU rådsslutsatser i linje med detta, samt gjorde ett uttalande i vilket samtliga irakiska politiska ledare uppmanades att omedelbart inleda samtal och dialog för att lösa den pågående krisen.

Sverige är ett av de länder som allra tydligast driver på för att militära insatser mot Daesh tidigt måste kompletteras med försonings- och långsiktiga stabiliseringsinsatser i befriade områden. I november 2015 bidrog vi med 35 miljoner kronor till UNDP:s stabiliseringsfond (FFIS) för Irak, och har som en av de stora givarna fått en plats i fondens styrgrupp. Sverige ger även kapacitetshöjande stöd till premiärminister Abadis statsrådsberedning samt lokal förvaltning i några irakiska provinser.

Utöver det riktade stödet är Sverige även en av de största humanitära givarna till Irak; mellan 2011-16 uppgår vårt humanitära bistånd till 710 miljoner kronor.

Stockholm den 1 juni 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.