Vaken jour i beslut om assistansersättning

Skriftlig fråga 2010/11:378 av Olofsson, Eva (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-03-15
Anmäld
2011-03-15
Besvarad
2011-03-23
Svar anmält
2011-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 mars

Fråga

2010/11:378 Vaken jour i beslut om assistansersättning

av Eva Olofsson (V)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Många som är berättigade till personlig assistans har behov av assistans på natten. Man kan kräva aktiv tillsyn dygnet runt av livsnödvändiga skäl, exempelvis för att andningen behöver bevakas, och man ska då ha rätt till assistansersättning för aktivt arbete. Andra har inte samma behov av aktiv tillsyn under natten, men kan behöva någon som finns till hands. I dessa fall ska man ha rätt till en assistent som har jour och sover men kan väckas när det behövs. Man får då en lägre nivå på assistansersättningen eftersom personalkostnaden under jour är lägre.

På senare tid har emellertid Försäkringskassan tagit beslut som kräver vad som kan beskrivas som vaken jourtid. Man erkänner ett behov av aktiv och uppmärksam tillsyn under natten, men vill bara betala ut ersättning på journivå. För assistansanordnare har detta vållat problem. Arbetsrättsligt är det inte tillåtet att kräva aktivt arbete men endast betala ut jourlön. Med en lönenivå som gäller för aktivt nattarbete innebär den lägre assistansersättningen en ekonomisk förlust nattetid.

Min fråga till statsrådet Maria Larsson är:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av de problem som uppstått efter Försäkringskassans beslut om vaken jour när det gäller personlig assistans?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:378 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 23 mars

Svar på fråga

2010/11:378 Vaken jour i beslut om assistansersättning

Statsrådet Maria Larsson

Eva Olofsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av de problem som uppstått efter Försäkringskassans beslut om vaken jour när det gäller personlig assistans.

Jag vill i mitt svar till Eva Olofsson inleda med att översiktligt redogöra för de regler som finns på området. Enligt 51 kap. 9 § socialförsäkringsbalken ska assistansersättning beviljas för ett visst antal timmar per vecka, månad eller längre tid, dock längst sex månader, när den försäkrade har behov av personlig assistans för sin dagliga livsföring (beviljade assistanstimmar). I 51 kap. 11 § bestäms för varje år med vilket belopp per timme som assistansersättning lämnas. Beloppet ska bestämmas som ett schablonbelopp som beräknas med ledning av de uppskattade kostnaderna för att få assistans. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddelar närmare föreskrifter om schablonbeloppet. Enligt 5 § förordning (1993:1091) om assistansersättning ska schablonbeloppet för assistansersättning för år 2011 vara 258 kronor per timme.

Vidare föreskrivs i 3 § förordningen om assistansersättning, att vid beräkning av antal assistanstimmar enligt 51 kap. socialförsäkringsbalken ska beaktas all tid som avser uppgifter som assistenten utför som ett led i det personliga stödet i den dagliga livsföringen till den försäkrade. Av 4 § samma förordning framgår att Försäkringskassan får meddela föreskrifter om beräkningen av assistansersättningen.

Försäkringskassan har i sina föreskrifter angett att vid bestämmande av assistansersättning ska en assistanstimme anses motsvara fyra timmar för jour eller sju timmar för beredskap (6 § RFV:s föreskrifter, RFFS 1993:24, om assistansersättning). Med tid för jour avses tid under vilken den personliga assistenten inte utför en aktiv arbetsinsats men finns till förfogande i den funktionshindrade personens omedelbara närhet (Assistansersättning, Vägledning 2003:6,Version 7, Försäkringskassan).

Av frågan framgår att Försäkringskassan på senare tid har tagit beslut om assistansersättning och i besluten hänvisar till vaken jourtid. Jag vill i detta sammanhang informera om att regeringen inte har tagit några initiativ till ändringar i innehållet av de föreskrifter som gäller beslut om assistansersättning. Jag vill också informera om att Försäkringskassans beslut om assistansersättning och hur jourtid beräknas kan överklagas om dessa skulle gå emot den enskildes uppfattning.

Det är viktigt att komma ihåg att en betydande del av dem som har assistansersättning får sina behov under dygnsvila tillgodosedda på annat sätt än med assistansersättning. Det kan gälla andra insatser som till exempel hemtjänst, larm, nattpatrull, makars ansvar för varandra eller föräldraansvar. Det har framkommit att till exempel handikappersättning och vårdbidrag har täckt behov under dygnsvila i flera fall. Assistansersättning är således inte det enda sättet att tillgodose behov i samband med dygnsvila (SOU 2008:77, Möjlighet att leva som andra – Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning).

Jag vill avslutningsvis också säga att Försäkringskassan i rapporten Differentierad timschablon i lag (1993:389) om assistansersättning behandlat frågor som gäller bland annat kostnader för obekväm arbetstid.

Försäkringskassans rapport bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Jag avser mot bland annat denna bakgrund inte att vidta några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.