utvisning av familjer med barn

Skriftlig fråga 2003/04:1438 av Nordmark, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-07-15
Besvarad
2004-07-28
Besvarad
2004-07-29
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 juli

Fråga 2003/04:1438

av Gunnar Nordmark (fp) till statsrådet Barbro Holmberg om utvisning av familjer med barn

I Europakonventionens åttonde artikel stadgas det att individer har rätt till skydd för familje- och privatliv. I FN:s barnkonvention slås fast att de medlemsstater som skrivit under konventionen ska agera för att underlätta för familjer att förenas över statsgränserna. Sverige har undertecknat såväl Europakonventionen som FN:s barnkonvention. I motioner och interpellationer i riksdagen har regeringen vid ett flertal tillfällen uppmärksammats på hur svenska migrationsmyndigheter i samband med utvisningar skiljer även mycket små barn, i vissa fall ens knappt ett år gamla, från den ena föräldern. Svenska migrationsmyndigheter fortsätter att fatta beslut om avvisningar som dels bryter mot Europakonventionens åttonde artikel och dels mot FN:s barnkonvention, såväl vad det gäller förpliktelserna om att se positivt på att familjer förenas över statsgränserna som vad det gäller barnkonventionens portalparagraf att vid myndighetsutövning alltid sätta barnets bästa först.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga migrationsminister Barbro Holmberg vilka åtgärder hon avser att vidta för att svenska myndigheter i avvisningsärenden, där barn riskerar att skiljas från den ena eller båda föräldrarna, i större utsträckning än i dag agerar i enlighet med Europakonventionen och FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1438 besvarad av

den 28 juli

Svar på frågorna 2003/04:1438 om utvisning av familjer med barn och 1442 om Sveriges ansvar vid utvisningar

Statsrådet Barbro Holmberg

Gunnar Nordmark har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att svenska myndigheter i avvisningsärenden, där barn riskerar att skiljas från den ena eller bägge föräldrarna, i större utsträckning än i dag agerar i enlighet med Europakonventionen och FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna.

Mona Jönsson refererar till en asylsökande familj från Makedonien vilken riskerar att splittras i samband med en utvisning där den ena föräldern ska utvisas till ett annat land än övriga familjen. Hon har ställt frågan vad jag avser att göra för att familjer i fortsättningen inte ska splittras vid utvisning.

Frågorna besvaras i ett sammanhang.

En vägledande princip inom utlänningsrätten är att hålla samman kärnfamiljen. Familjemedlemmar kan dock tillfälligt skiljas åt när föräldrar med olika medborgarskap har bedömts sakna skäl för uppehållstillstånd och vid tiden för avvisningen inte har tillstånd att tillsammans resa in i och stadigvarande uppehålla sig i något av hemländerna. En avvisning i en sådan situation genomförs endast om det är möjligt med återförening i något av hemländerna. Denna ordning står i överensstämmelse med Europakonventionen och FN:s barnkonvention. Migrationsverket bedriver ett aktivt återvändandearbete och uppmuntrar familjemedlemmar med olika medborgarskap att redan i Sverige påbörja processen för en återförening.

Det förekommer även att familjemedlemmar kan komma att skiljas åt som en följd av att den ena föräldern utvisats på grund av brott. I dessa fall kan hänsynen till allmän ordning ta över intresset att underlätta familjelivet för enskilda personer. Domstolarna ska dock särskilt beakta utlänningens levnadsomständigheter och familjeförhållanden samt hur länge han eller hon vistats i Sverige.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.