utvärdering av ekonomiskt stöd

Skriftlig fråga 1997/98:1021 av Tolgfors, Sten (m)

Tolgfors, Sten (m)
Fråga 1997/98:1021 av Sten Tolgfors (m) till finansministern om utvärdering av ekonomiskt stöd

den 18 augusti

Lärarnas Riksförbund har undersökt om de extra statsbidragen till kommunerna verkligen kommit skolan till nytta. Svaret är nej enligt deras undersökning.

80 % av de tillfrågade 400 rektorerna menar att de inte kunnat märka någon skillnad på skolans ekonomi i år jämfört med tidigare och att de skolor de ansvarar för inte alls eller endast i blygsam utsträckning fått del av några ökade anslag.

Pengarna har i stället gått in i kommunernas svarta hål. Bilden stämmer med andra uppgifter. Enligt en undersökning gjord av radions ekoredaktion tänkte 40 % av landets kommuner använda de extra statsbidragen för att täcka hål i budgeten - inte till att höja kvaliteten i "vården, skolan och omsorgen", som regeringen utlovat.

Vi moderater vill införa en nationell skolpeng som följer eleven. Då säkerställs både elevens fria val av skola och att skolan får de resurser som var tänkt.

Vad avser regeringen göra för att utvärdera vad de s.k. Perssonpengarna använts till?

 

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 1998-08-18 Anmäld: 1998-08-24 Besvarad: 1998-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga