Utsläpp i Östersjön

Skriftlig fråga 2014/15:135 av Krister Örnfjäder (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-12-12
Överlämnad
2014-12-15
Anmäld
2014-12-16
Svarsdatum
2014-12-29
Sista svarsdatum
2014-12-29
Besvarad
2014-12-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

I veckan har det rapporterats om ytterligare utsläpp i Östersjön. Denna gång så handlar det om paraffin. Kustbevakningen tror att det är ett fartyg som rengjort sina tankar till havs. Paraffinet har sedan stelnat och blåst upp på land på Öland. Om det hade sjunkit så skulle det förmodligen aldrig upptäckts då det i så fall sjunkit till botten och ytterligare försämrat miljön i Östersjön.

Östersjön är redan ett hårt drabbat hav och liknande händelser måste upphöra omedelbart.

 

Jag vill därför fråga klimat- och miljöministern. Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att få ett slut på dessa medvetna utsläpp?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:135 besvarad av Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

Dnr N2014/5208/TE

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:135 av Krister Örnfjäder (S) Utsläpp i Östersjön

Krister Örnfjäder har frågat klimat- och miljöministern Åsa Romson vilka åtgärder hon tänker vidta för att få ett slut på medvetna utsläpp av paraffin. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

För regeringen är frågan om en miljömässigt hållbar sjöfart högprioriterad för regeringen. Det handlar om att se till att befintliga regelverk efterlevs men att verka för nya åtgärder för att exempelvis minska sjöfartens miljö- och klimatpåverkan.

Det är viktigt att påpeka att sjöfartens miljöproblem sällan går att åtgärda endast med nationell lagstiftning varför en stor del av Sveriges miljöarbete sker i internationella forum . Med det vill jag peka på att det inte är tillräckligt med nationella förbud. Främst sker arbetet inom FN:s sjöfartsorganisation IMO. Internationella regler för miljöskydd finns huvudsakligen i IMO:s miljöskyddskonvention, MARPOL, en konvention om förhindrande av förorening från fartyg. Självklart är även arbetet inom EU mycket viktigt för en hållbar sjöfart.

Miljöarbetet specifikt för Östersjön sker inom Helsingfors-kommissionen (HELCOM). HELCOM arbetar för att skydda den marina miljön i Östersjön från alla typer av föroreningar. I HELCOM sluts regionala överenskommelser mellan Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland Sverige och EU.

Vad gäller transport av produkter såsom paraffin regleras det av MARPOL och därtill underliggande regelverk. Dessa bestämmelser har genomförts i svensk rätt genom Lagen om föroreningar från fartyg och tillhörande förordning samt Transportstyrelsens föreskrifter. De utsläpp av paraffin som frågeställaren refererar till härrör mest troligt från driftsmässiga utsläpp vid tankrengöring eller lastrester. En diskussion om denna problematik initierades redan under 2012 inom HELCOM. Sverige tillsammans med Storbritannien, Norge och Danmark skickade i januari 2014 in en inlaga till IMO:s underkommitté ”Pollution Prevention and Response” för att adressera och åtgärda problemet. Frågan behandlades därefter av ansvarig arbetsgrupp som diskuterade problemet och föreslog vissa ändringar av gällande bestämmelser. Frågan kommer att diskuteras vidare vid ovan nämnda underkommittés möte i januari 2015.

Mot bakgrund av detta kan det sägas att frågan redan finns på dagordningen inom HELCOM och IMO. Sverige ser frågan som prioriterad inför mötet i januari.

Stockholm den 19 december 2014

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.