Till innehåll på sidan

Utplacering av kärnvapen på utländskt territorium

Skriftlig fråga 2012/13:164 av Dalman Eek, Cecilia (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-11-29
Anmäld
2012-11-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2012-12-17
Besvarad
2012-12-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 november

Fråga

2012/13:164 Utplacering av kärnvapen på utländskt territorium

av Cecilia Dalman Eek (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Som ett led i nedrustningsarbetet tillsattes Blixkommissionen med Hans Blix som ordförande av den socialdemokratiska regeringen 2003. Syftet var att ta fram nya initiativ och idéer i enlighet med Sveriges starka tradition av internationellt nedrustningsarbete.

Varje nation har rätt att begära hjälp från andra länder för att trygga sitt eget försvar och har därmed också rätt att besluta om att upplåta sitt territorium åt andra länders försvarsmakt. När det gäller kärnvapen menar dock Socialdemokraterna att kärnvapenmakterna måste åta sig att inte placera ut kärnvapen på annat än sitt eget territorium. Detta ställningstagande gjorde också Blixkommissionen som tillsattes av regeringen 2003. I sin rapport till världssamfundet år 2006 rekommenderar kommissionen ett förbud mot att placera ut kärnvapen på annat än eget territorium.

Min fråga till utrikesministern är vad utrikesministern och regeringen gör för att förverkliga Blixkommissionens rekommendation om förbud för kärnvapenmakterna att placera ut kärnvapen på utländskt territorium.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:164 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 17 december

Svar på fråga

2012/13:164 Utplacering av kärnvapen på utländskt territorium

Utrikesminister Carl Bildt

Cecilia Dalman Eek har frågat mig vad jag och regeringen gör för att förverkliga Blixkommissionens rekommendation om förbud för kärnvapenmakterna att placera ut kärnvapen på utländskt territorium

Sverige har lyft fram frågan om taktiska kärnvapen i olika sammanhang under senare år, såväl i bilaterala initiativ, inom EU som inom relevanta multilaterala forum. Tillsammans med Polens utrikesminister Radek Sikorski framhöll jag i en tidningsartikel i internationell press i början av 2010 behovet att reducera och slutligen avveckla taktiska kärnvapen.

En viktig poäng var att även dessa vapen, liksom strategiska kärnvapen, bör vara en del av fortsatta formella nedrustningsförhandlingar mellan Ryssland och USA. Vi lyfte också fram betydelsen av förtroendebyggande åtgärder och ökad transparens.

Detta är den linje vi även fortsatt kommer att driva. Att fokusera ensidigt på ett krav som i praktiken enbart skulle riktas mot Natostaterna tror vi däremot inte är en konstruktiv väg.

Inom ramen för FN:s generalförsamling och icke-spridningsavtalets (NPT) översynsprocess har Sverige vid olika tillfällen också agerat med likasinnade länder för att särskilt lägga vikt vid att även taktiska kärnvapen dras tillbaka och inkluderas i framtida rustningskontrollåtgärder.

Genom dessa och andra ansträngningar bidrar vi till det mödosamma men viktiga arbetet att steg för steg begränsa såväl befintliga arsenaler av alla typer av kärnvapen som ytterligare spridning av dessa vapen. Målet är att inga kärnvapen, oavsett var de är placerade, ska finnas längre.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.