utökade uppgifter för hemvärnet

Skriftlig fråga 2004/05:1207 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-03-10
Inlämnad
2005-03-10
Besvarad
2005-03-16
Svar anmält
2005-03-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 mars

Fråga 2004/05:1207

av Bertil Kjellberg (m) till försvarsminister Leni Björklund om utökade uppgifter för hemvärnet

Under senare år har Sverige drabbats som så många andra länder av naturens krafter i form av snöoväder utöver det vanliga, stormar, höga flöden i våra vattendrag och andra liknande händelser. Det som är gemensamt för dessa händelser är att de, mer eller mindre, stör våra samhällsfunktioner. Vid dessa naturhändelser har militära förband varit en stor resurs att tillgå. Men då regeringen och dess samarbetspartier har gjort bedömningen att vi ska minska på våra militära resurser kommer det att innebära att denna resurs vid krisberedskap kommer att försvinna i stora delar av Sverige.

Hemvärnet har som sin huvuduppgift att försvara samhället mot väpnat angrepp. Det bör ha kvar denna viktiga uppgift, men med militärens försvinnande resurser bör den primära uppgiften vara att stödja vid naturkatastrofer och dylika kriser. Det bör gå att organisera någon form av räddnings- och röjningsstyrkor med befintligt materiel där transport, lednings- och underhållsresurser utgör grunden för dessa enheter. Dessa enheter bör sedan samövas med den lokala räddningstjänsten samt med lokala frivilligorganisationer. De sistnämnda besitter en mycket viktig kunskap vid speciella händelser, till exempel i form av lokalkännedom.

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att riksdagen ska kunna fatta beslut om utökade uppgifter för hemvärnet?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1207 besvarad av

den 16 mars

Svar på fråga 2004/05:1207 om utökade uppgifter för hemvärnet

 

Försvarsminister Leni Björklund

Bertil Kjellberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att riksdagen ska kunna fatta beslut om utökade uppgifter för hemvärnet.

I proposition 2001/02:159 Frivillig försvarsverksamhet inom totalförsvaret anförde regeringen att hemvärnsförbanden skulle differentieras vad avser uppgifter med mera. Den större delen av hemvärnsförbanden skulle även i fortsättningen ha liknande uppgifter som tidigare, det vill säga bevaknings- och skyddsuppgifter avseende infrastruktur och skyddsobjekt samt verksamhet som stärker samhället vid svåra påfrestningar i fred. En betydande andel av hemvärnsförbanden skulle efter utbildning få uppgifter med högre svårighetsgrad. Förbanden skulle ha möjlighet att lösa bevaknings- och skyddsuppgifter av objekt som är nya för förbanden. De mer kvalificerade hemvärnsförbanden ska även kunna lösa vissa försvarsunderrättelseuppgifter.

Ovanstående inriktning fullföljs i proposition 2004/05:5 Vårt framtida försvar där regeringen betonade att hemvärnet, med sin lokala förankring, även fortsättningsvis kommer att vara till stor nytta vid stöd till samhället, till exempel vid naturolyckor. Det stöd som hemvärnet lämnar till bland annat de lokala räddningstjänstorganisationerna är både värdefullt och bidrar till folkförankringen av totalförsvaret.

Den medvetna reduktion som nu sker av antalet hemvärnsbataljoner på förslag av Försvarsmakten, är inte minst ett resultat av de förändrade operativa krav som ställs på hemvärnet i ljuset av det förbättrade säkerhetsläget.

När det gäller arbetet med att förbättra samhällets krishanteringsförmåga avser regeringen till hösten att överlämna en proposition till riksdagen som kommer att handla om samhällets säkerhet och beredskap.

Regeringen har tagit ett antal initiativ för att pröva hur vi kan och har möjlighet att använda resurser avsatta för frivillig verksamhet på bästa sätt. Regeringen har den 26 augusti 2004 gett Krisberedskapsmyndigheten i uppdrag att analysera behovet av och ge förslag på utformning av personella förstärkningsresurser vid svåra påfrestningar på samhället i fred (Fö2004/1795/CIV) där frivilliga organisationer är en del. Vidare har Försvarsmakten fått i uppdrag inom ramen för regeringens planeringsanvisningar för Försvarsmaktens budgetunderlag för 2006 (Fö2004/2233/MIL) att redovisa behovet av frivillig personal inom den grund- och insatsorganisation som beslutats i och med det senaste försvarsbeslutet. Krisberedskapsmyndigheten ska redovisa sitt uppdrag den 18 mars 2005 och Försvarsmakten den 30 april 2005.

Huvuduppgiften för Försvarsmakten, av vilken hemvärnet är en del, är att ha förmåga att genomföra väpnad strid. Försvarsmaktens resurser ska också bidra till att ge stöd till samhället vid svåra påfrestningar i fred. Denna uppgift kommer även fortsättningsvis att finnas kvar. Riksdagen delade denna regeringens uppfattning i beslutet om försvarspolitisk inriktning den 16 december 2004. Mot denna bakgrund ser jag därför ingen anledning att vidta några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.