utlänningslagen

Skriftlig fråga 1997/98:682 av Frebran, Rose-Marie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-04-29
Anmäld
1998-05-04
Besvarad
1998-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:682 av Rose-Marie Frebran (kd) till statsrådet Pierre Schori om utlänningslagen

Jag har i riksdagens frågestund undrat om regeringen är beredd att ompröva borttagandet av sistalänkenbestämmelsen. Statsrådet svarade bl.a. att "sistalänkenbestämmelsen kan komma att användas i fråga om ömmande fall som sista utväg." Det är naturligtvis förvånande att en borttagen bestämmelse kan komma att användas. Men är det så bör självfallet beslutande myndigheter ta till sig det.

Statsrådet svarade vidare att "man har för avsikt att göra en översyn". Jag skulle naturligtvis hälsa en översyn med stor tillfredsställelse, men fick slutligen veta att det är i riksdagen som frågan diskuteras. Eftersom jag inte lyckats spåra någon sådan diskussion i riksdagen är jag angelägen att få klarhet i på vilket sätt frågan övervägs.

Jag vill därför fråga statsrådet Schori:

På vilket sätt kommer en översyn av borttagandet av sistalänkenbestämmelsen i utlänningslagen att göras?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:682 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:682 om utlänningslagen
    Statsrådet Pierre Schori

Rose-Marie Frebran har frågat mig på vilket sätt en översyn av borttagandet av sistalänkenbestämmelsen i utlänningslagen kommer att göras.

Med uttrycket sista länk avses i det här sammanhanget en person vars alla anhöriga befinner sig i Sverige men som själv bor kvar i det gamla hemlandet. En sådan person har inte, bara på grund av att han eller hon är s.k. sista länk, rätt att bosätta sig i Sverige. Han eller hon kan ha andra skäl att få komma hit. I utlänningslagen räknas det ju upp en rad omständigheter som gör att en person kan få uppehållstillstånd, exempelvis vid hushållsgemenskap. En viss öppning finns för nära anhöriga till flyktingar att få komma hit trots att de inte ingått i familjegemenskapen. Dessa senare fall är undantag och uppehållstillstånd får endast beviljas om synnerliga skäl föreligger.

De nuvarande bestämmelserna om anhöriginvandring gäller sedan den 1 januari 1997. Regeringen beslutade den 29 april i år att en utvärdering skall göras av de förändringar som föranleddes av propositionen Svensk migrationspolitik i globalt perspektiv (prop. 1996/97:25). Utvärderingen skall vara klar i början av hösten. Jag har tagit del av information kring några enskilda fall där den nya lagstiftningen framstår som mycket restriktiv ur humanitär synvinkel. Utvärderingen kommer att ge underlag för en mer allsidig bedömning om det finns behov av att göra förändringar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.