Utlämning av svenska medborgare till Kina

Skriftlig fråga 2020/21:1185 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-05
Överlämnad
2021-01-07
Anmäld
2021-01-08
Svarsdatum
2021-01-13
Sista svarsdatum
2021-01-13
Besvarad
2021-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

På senare år har vi sett hur det inte råder några som helst tvivel om att kinesiska myndigheter agerar rättsvidrigt, även mot utländska medborgare. Fallet med den av kinesiska myndigheter kidnappade och bortförde svenske medborgaren Gui Minhai är kanske det tydligaste exemplet, men sorgligt nog lär det inte vara det enda. I skrivande stund ser vi en annan historia som till viss del påminner oss om Gui Minhai, nämligen rörande den svenske medborgaren Li Zhihui, som varit verksam inom falungongrörelsen, en rörelse som systematiskt utsatts för kinesiskt förtryck.

Li Zhihui greps i början av 2019 i Polen när han under en resa mot Rumänien mellanlandade på Warszawas flygplats. Skälet var att han efterlysts av Interpol (vars ordförande vid tillfället var kines) för påstådd ekonomisk brottslighet. Nu står det klart att Li Zhihui riskerar att utvisas till Kina och att den svenska ambassaden har känt till fallet i en längre tid.

Mot bakgrund av bristen på respekt för fundamentala mänskliga fri- och rättigheter samt avsaknaden av ett ärligt rättssystem i Kina är det naturligt att ifrågasätta ett utlämnande av svenska medborgare till landet. I fallet med Li Zhihui blir det extra tydligt, då han kan räkna med att få begränsat, om ens något alls, konsulärt stöd från Sverige och i värsta fall kan dömas till döden.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern agerar för att förhindra utlämningar av politiska fångar till Kina eller på något sätt väljer att uppmärksamma fall som det vi ser med Li Zhihui internationellt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1185 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:1173 av Hans Wallmark (M)
Svensk medborgare arresterad i Polen och fråga 2020/21:1185 av Markus Wiechel (SD) Utlämning av svenska medborgare till Kina

Hans Wallmark har frågat mig om jag och Sverige avser verka för att EU-landet Polen inte ska utlämna den svenske medborgaren Li Zhihui på oriktiga grunder till Folkrepubliken Kina för att där straffas på politiska grunder. Markus Wiechel har frågat mig om de kan förvänta sig att jag agerar för att förhindra utlämningar av politiska fångar till Kina eller på något sätt väljer att uppmärksamma fall som det vi ser med Li Zhihui internationellt. Jag besvarar frågorna samlat.

UD arbetar aktivt med Li Zhihuis fall sedan vi fick information om hans frihetsberövande i mars 2019. Grunden till frihetsberövandet är en internationell arresteringsorder från Kina i vilken Li Zhihui anklagas för ekonomisk brottslighet. Det är polska myndigheters ansvar att pröva frågan om ett utlämnande ska ske till Kina på grundval av de anklagelser som Kina fört fram. Det pågår för närvarande en rättslig process där polska myndigheter ska fatta beslut om ett utlämnande till Kina eller inte.

UD verkar såväl genom vår ambassad i Warszawa som från departementet i Stockholm. Vi står i nära kontakt med polska myndigheter kring den fortsatta processen. Ambassaden i Warszawa har besökt Li Zhihui i fängelset och har en tät kontakt med hans juridiska ombud.

I utrikesdepartementets rapporter om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer finns det dokumenterat att vår bedömning är att rättsstatens principer tillämpas och respekteras selektivt i folkrepubliken Kina. En slutsats i rapporten är att kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Kina är omfattande och förefaller att öka. Dödsstraffet finns för en rad brott, inklusive ekonomiska brott som förskingring, korruption och mutbrott. Den svenska oron över situationen för mänskliga rättigheter i Kina är väl känd av polska myndigheter. Även EU har vid flertalet tillfällen uttryckt oro över situationen för mänskliga rättigheter i Kina.

Vi utgår ifrån att Polen kommer att agera i enlighet med sina folkrättsliga åtaganden i detta fall. Av särskild relevans synes vara åtaganden enligt den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Stockholm den 13 januari 2021

Ann Linde –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.