utförsäljning av försvarsmateriel

Skriftlig fråga 2001/02:341 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-03
Anmäld
2001-12-11
Besvarad
2001-12-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 december

Fråga 2001/02:341

av Maria Larsson (kd) till försvarsminister Björn von Sydow om utförsäljning av försvarsmateriel

Försvarets materielverk, FMV, har i uppgift att avveckla mer än hälften av den materiel som finns i Försvarsmakten. Det som avvecklas är överskott som uppstår när Försvarsmakten intagit sin nya organisation. Materiel som inte behövs för säkerhetsfrämjande eller humanitära åtgärder och som har ett marknadsvärde säljs.

Det handlar om artiklar såsom terrängbilar, traktorer, hjullastare, bandlastare, personbilar, snöskotrar, betongblandare, snöplogar med mera. Ammunition och handvapen säljs icke. Försäljningen sker i sex omgångar enligt en tidsplan med början vid halvårsskiftet 2001. Den ska vara slutförd 2005. Materiel som ska säljas samlas in i omgångar till depåer runtom i Sverige och säljs genom anbudsförfarande till köpare som har tillstånd att handla med samt har erfarenhet av försvarsmateriel och som lägger anbud på hel försäljningsomgång.

Detta försäljningssätt reducerar naturligtvis antalet presumtiva köpare rejält. Därmed reduceras också anbudsnivån samt intäkterna till statskassan. Rimligt vore att fler köpare kunde komma till på enskild materiel med möjlighet att lägga anbud på detta sätt.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till försvarsminister Björn von Sydow:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att i kommande försäljningsomgångar ändra försäljningsrutinerna?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:341 besvarad av

den 12 december

Svar på fråga 2001/02:341 om utförsäljning av försvarsmateriel

Försvarsminister Björn von Sydow

Under hösten 1999 informerade regeringen riksdagen om inriktningen för avveckling av övertalig försvarsmateriel (prop. 1999/2000:30). Försvarsutskottet delade regeringens bedömning (bet. 1999/2000:FöU2) i frågan.

Inriktningen innebär bl.a. att förnödenheter bör säljas till civila företag. För den materiel som enligt lagen om krigsmateriel (1992:1300) klassas som krigsmateriel, exempelvis bandvagn 206, och som nu är under försäljning som ett led i avvecklingsprocessen gäller samma regler som för all annan försäljning av krigsmateriel. Jag delar Maria Larssons bedömning att detta försäljningssätt reducerar antalet presumtiva köpare och möjligen även anbudsnivån, men finner inget skäl att i detta avseende ifrågasätta Försvarets materielverks tillämpning av våra restriktiva svenska regler avseende försäljning av krigsmaterielklassad överskottsmateriel.

Försvarsmaktens överskottsförnödenheter, där fordon bara utgör en del, finns i förråd på ett stort antal platser runtom i landet. Att avveckla överskottsförnödenheterna genom att ur denna massa av cirka en miljon registrerade artiklar sortera ut enstaka objekt allteftersom dessa efterfrågas för försäljning skulle medföra orimliga kostnader för hanteringen av varje enskilt ärende. Försvarsmakten eller Försvarets materielverk måste vid varje enskild överlåtelse skriva ett avtal som bl.a. reglerar ansvaret för eventuella fel och brister samt kostnad för avhämtning m.m.

Affärsmässighet är ett krav vid försäljning av statens lösa egendom. När Försvarets materielverk bestämmer rutinerna för denna försäljning har myndigheten att ta hänsyn till inriktningen som jag nyss nämnde och till vad som är mest kostnadseffektivt och rationellt. Jag anser inte att det finns någon anledning för mig att ingripa i myndighetens hantering av denna verksamhet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.