Utbyggnad av bredband i hela landet

Skriftlig fråga 2010/11:319 av Adolfsson Elgestam, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-02-21
Besvarad
2011-02-24
Svar anmält
2011-02-28
Anmäld
2011-02-28
Besvarad
2011-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2010/11:319 Utbyggnad av bredband i hela landet

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

I strategin EU 2020 finns mål och visioner om att alla länder inom EU ska digitaliseras. Det går inte att förlita sig på att den privata marknaden möter detta behov i hela landet. Därför måste staten ta ansvar för att en utbyggnad sker även i de delar av landet som inte anses ekonomiskt lönsamma.

Jordbruksverket har nu fördelat 1 miljon kronor till Länsstyrelsen i Kronoberg. I dessa sammanhang är 1 miljon kronor som en droppe i havet. 1 miljon kronor räcker knappt till att förse ett mindre samhälle i länet med bredband. Samtidigt blir efterfrågan på tillgång till bredband hela tiden större. För närvarande ligger det ansökningar på 20 miljoner kronor från olika föreningar vid Länsstyrelsen i Kronoberg. Länsstyrelsen vill gärna bevilja dessa ansökningar men saknar tillräckligt med ekonomiska medel för detta.

Det är viktigt att fungerande IT-kommunikation med hög överföringskapacitet finns tillgänglig i hela landet. IT-kommunikationerna måste fungera även på mindre orter och i landsbygden, inte bara i våra större tätorter.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att utbyggnaden av bredband ska ske i hela landet inom en snar framtid?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:319 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 24 februari

Svar på fråga

2010/11:319 Utbyggnad av bredband i hela landet

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Carina Adolfsson Elgestam, S, har frågat infrastrukturministern om vilka åtgärder som statsrådet avser att vidta för att utbyggnaden av bredband ska ske i hela landet inom en snar framtid.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det övergripande målet är att Sverige ska ha bredband i världsklass. Regeringen har i sin bredbandsstrategi satt upp tydliga mål. År 2020 bör 90 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 megabit per sekund. Det är i huvudsak marknaden som ska åstadkomma detta.

Statens ansvar är att se till att marknaden fungerar effektivt och att marknadsaktörerna ges förutsättningar för sin verksamhet genom lämplig reglering. De elektroniska kommunikationerna ska vara hållbara, användbara och tillgodose framtidens behov. De främsta medlen för at uppnå detta ska vara att skapa förutsättningar för en effektiv konkurrens utan snedvridningar och begräsningar samt att främja internationell harmonisering.

För att bidra till att målen uppfylls genomför regeringen insatser inom flera områden. Satsningarna är utformade för att ta till vara det engagemang och den drivkraft som finns runt om i landet utan att störa eller snedvrida marknaden. Det handlar bland annat om stöd till att anlägga kanalisation när annan infrastruktur byggs, åtgärder för att säkerställa driftsäkra och robusta kommunikationer samt satsningar inom landsbygdsprogrammet som en del av den europeiska ekonomiska återhämtningsplanen.

Syftet med satsningarna inom landsbygdsprogrammet är att med utgångspunkt i lokala behov öka tillgängligheten på bredband i landets glesbefolkade områden så att hela landet får möjlighet att delta i informationssamhället och få del av kommersiell och offentlig service. Insatserna kompletterar befintliga insatser till exempel inom strukturfonderna.

Därtill har Jordbruksverket, som Carina Adolfsson Elgestam konstaterar, omfördelat ytterligare 40 miljoner kronor till bredbandsinsatser inom landsbygdsprogrammet eftersom efterfrågan på medel till bredband är stort. Jordbruksverket har även meddelat att stödmyndigheterna (länsstyrelserna och Sametinget) har getts möjlighet att omfördela budgetmedel inom landsbygdsprogrammets axel 3 till åtgärden 321 (Service) för bredbandssatsningar.

Sammantaget inklusive andra insatser, som till exempel möjlighet att få ROT-avdrag för att dra in fiber i hemmet, satsar regeringen närmare 1 miljard kronor på att bygga ut bredband där marknaden inte räcker till under åren 2010–2014.

Regeringen arbetar även med bredbandsfrågorna på andra sätt. Regeringen har bland annat tillsatt Bredbandsforum som en del av bredbandsstrategin. Syftet med Bredbandsforum är att det ska vara en mötesplats för dem som verkar på den svenska bredbandsmarknaden. I Bredbandsforum ingår representanter för organisationer, företag och myndigheter och målet med Bredbandsforum är att det ska vara en mötesplats för konstruktiv dialog för dem som verkar på den svenska bredbandsmarknaden.

Regeringen har satt en hög ambitionsnivå vad gäller IT-politiken, en riktning för hur vi tillsammans utvecklar det digitala samhället och Sverige som ledande IT-nation. För att ta till vara möjligheter som digitaliseringen av samhället erbjuder kommer regeringen att i dialog med berörda aktörer ta fram en sammanhållen strategi – en digital agenda för Sverige. Agendan syftar till att bättre utnyttja statens befintliga resurser och samordna åtgärder kring behov som är gemensamma för regeringens initiativ på IT-området, till exempel säkerhet, infrastruktur, kompetensförsörjning, tillit, tillgänglighet, användbarhet, standarder, entreprenörskap och innovation.

Jag kan således konstatera att det pågår ett flertal initiativ på området som syftar till utbyggnad av bredband runt om i landet. Jag kommer inte att slå mig till ro förrän bredbandsstrategin är uppfylld.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.