utbildning för företagare

Skriftlig fråga 2000/01:1334 av Sandlin-Hedman, Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-05
Anmäld
2001-06-12
Besvarad
2001-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga 2000/01:1334

av Lena Sandlin-Hedman (s) till statsrådet Mona Sahlin om utbildning för företagare

En av de största anledningarna till diskriminering och andra brott mot lagar eller avtal på arbetsmarknaden är okunskap. Speciellt svårt kan det vara för företagare utan erfarenhet från den svenska arbetsmarknaden. Okunskap om arbetsmarknaden, dess regler, den dispositiva arbetsrätten och avtalens betydelse kan därigenom ha en klart segregerande effekt. En arbetsmarknad med klara spelregler gynnar både arbetstagare och arbetsgivare.

För att få en arbetsmarknad där alla parter kan ta sitt ansvar bör blivande förtagare genomgå en utbildning i de grundläggande reglerna på arbetsmarknaden vid startande av företag, en utbildning i arbetsrätt, om förhandling och avtal, och om de gängse reglerna på den svenska arbetsmarknaden. En avklarad utbildning bör vara ett villkor för att få tillgodogöra sig de olika förmåner som finns för nya företagare, t.ex. starta-eget-bidrag, ALMI-lån eller för att nyttja de utökade möjligheterna till avsättning i periodiseringsfond. På så sätt skulle den företagsverksamhet som bygger på en god arbetsmiljö där de anställdas rättighet ses som en viktig del av företagandet uppmuntras. Utbildningen skulle också förebygga konflikter på arbetsmarknaden, då arbetsgivare som inte tillgodoser de anställdas rättigheter ofta har en bristfällig kunskap om dessa. En sådan utbildning skulle vara en fördel för nya företagare, inte ett hinder.

Jag vill fråga statsrådet Sahlin om hon är beredd att ta initiativ för att införa en utbildning för företagare.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1334 besvarad av

den 14 juni

Svar på fråga 2000/01:1334 om utbildning för företagare

Näringsminister Björn Rosengren

Lena Sandlin-Hedman har frågat statsrådet Mona Sahlin om hon är beredd att ta initiativ för att införa en utbildning för företagare. Arbetet inom Näringsdepartementet är fördelat så att det är jag som ska svara på frågan.

Jag håller med Lena Sandlin-Hedman att klara spelregler gynnar både arbetstagare och arbetsgivare. Jag anser också att okunskap kan vara en stor anledning till att diskriminering och andra brott mot lagar eller avtal på arbetsmarknaden förekommer. Dock tror jag inte att en formell utbildning för potentiella och/eller nyblivna företagare bör vara ett villkor för att ta del av olika stöd som finns för nya företagare eller att detta skulle kunna vara hela lösningen på den okunskap som ibland råder.

Det finns i dag en mycket stor mängd information att ta till sig som behandlar olika aspekter av arbetsmarknaden, bl.a. hos försäkringskassan, skattemyndigheten och Arbetarskyddsstyrelsen. Vidare är det vanligt att arbetssökande som beviljats starta-eget-bidrag förbereds för egenföretagande i arbetsförmedlingens regi. Det handlar bl.a. om grundläggande kunskaper om företagande och vilka rättigheter och skyldigheter en företagare har. Till detta kommer ett antal andra olika källor där information kan hämtas, t.ex. NUTEK:s Startlinje som ger grundläggande information om hur man går till väga för att starta ett företag samt Företagsguiden som är en webbplats med företagsrelevant information som produceras av myndigheter och andra offentliga aktörer. Information kan även fås av bl.a. Internationella Företagareföreningen i Sverige (IFS) som är en ideell förening där medlemmar kan få hjälp med juridiska och ekonomiska frågor på olika språk.

Dock har regeringen uppmärksammat att det finns ett generellt behov av att stärka informationsgivningen till invandrarföretagande, och regeringen planerar därför insatser för att främja bl.a. invandrares företagande med 9 miljoner kronor för 2002, 14 miljoner kronor för 2003 och 19 miljoner kronor för 2004. Den närmare fördelningen av dessa medel kommer att specificeras i budgetpropositionen för 2002.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.