U:s budget och jämatälldheten

Skriftlig fråga 1999/2000:90 av Hagström, Ulla-Britt (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-20
Besvarad
1999-10-27
Anmäld
1999-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 oktober

Fråga 1999/2000:90

av Ulla-Britt Hagström (kd) till jordbruksminister Margareta Winberg om EU:s budget och jämställdheten

I ett brev från EWL (European Women´s Lobby) daterat den 7 september, sägs att den totala summa som direkt kan relateras till kvinnointressen i EU:s preliminära budget för år 2000, endast representerar 0,036 % av den totala budgeten. The Committée on Women´s Rights (CWR) arbetar för att komma till rätta med detta problem. Bl.a. görs försök att höja anslagen till det s.k. Fourth Action Programme från 7,5 miljoner euro till 12. Ett försök pågår också att öka budgeten för EWL från 600 000 euro till 800 000. Budgetutskottet har stannat på summan 600 000 för EWL och dessutom uttalat att dessa medel ska delas upp på alla ca 3 000 kvinnoorganisationer som arbetar med jämställdhet. Enligt min mening innebär detta en försvagning i jämställdhetsarbetet. Detta kan också förhindra möjligheterna att uppfylla lagstiftningen om att kvinnors rättigheter och jämställdhet skall genomsyra hela det europeiska samhället.

Med anledning av det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Margareta Winberg:

Vika åtgärder har jämställdhetsministern vidtagit för att bevaka EWL:s ekonomiska behov i EU:s budget?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:90 besvarad av

den 27 oktober

Svar på fråga 1999/2000:90 om EU:s budget och jämställdheten

Jordbruksminister Margareta Winberg

Ulla Britt Hagström har frågat mig om vilka åtgärder jag som jämställdhetsminister vidtagit för att bevaka European Women's Lobbys (EWL) ekonomiska behov i EU:s budget.

Bakgrunden till frågan är, såvitt jag förstår den, att Europaparlamentet just nu står i begrepp att rösta om första läsningen av EU:s budget för år 2000. Häri ingår även medel för vissa jämställdhetsåtgärder.

Kommissionen, rådet och parlamentets budgetutskott är överens om att budgeten för EWL för år 2000 bör ligga på samma nivå som för år 1999, dvs. 600 000 ecu. Vid behandlingen i utskottet fanns det dock ett ändringsförslag från gruppen för Europeiska Folkpartiet (kristdemokrater och europademokrater), EPP-ED, i dagligt tal kallat den konservativa gruppen. Detta ändringsförslag gick ut på att i motiveringen till anslaget skriva in att medlen skulle ges en bredare användning och komma andra kvinnoorganisationer till godo. Ändringsförslaget accepterades dessvärre av en majoritet av budgetutskottet. Dock röstade den svenska socialdemokratiska ledamoten mot.

Frågan har nu, inför parlamentets omröstning i plenum på torsdag, diskuterats i ESP, Europeiska socialdemokratiska partiets grupp, på initiativ av kvinnoutskottets ordförande, Maj-Britt Theorin, som vill bibehålla anslaget till EWL. Som ett resultat pågår nu, enligt mina preliminära informationer, ett arbete mellan de båda grupperna för att finna en kompromiss. Hur denna kommer att se ut kan jag i dag inte svara på. Inte heller kan jag svara på vilket resultat den faktiska utgången av omröstningen nu på torsdag kommer att ge. Jag kommer dock att hålla mig noga informerad om den fortsatta utvecklingen av frågorna inför parlamentets andra läsning av budgeten. Den kommer återigen att föregås av behandling i rådets budgetkommitté.

När det gäller budgeten för det fjärde jämställdhetsprogrammet pågår det diskussioner i parlamentet om storleken på det anslaget. Rådets, liksom budgetutskottets uppfattning är att anslaget för år 2000 bör vara 7,5 miljoner ecu. Programmet löper ut den 31 december nästa år. Den totala budgeten för programmet, som den beslutades i rådet, är 30 miljoner ecu. Summan om 30 miljoner ecu är dock redan genom beslutet på 7,5 miljoner överskriden. Vid rådsmötet för arbetsmarknads- och socialministrar den 22 oktober i år, i vilket jag deltog, beslutade rådet att uppmana kommissionen att komma med förslag till ett femte program för perioden 2001@2006.

Jämställdhetsprogrammet är dock bara ett inslag i EU:s politik för ökad jämställdhet. Socialfonden förfogar över stora belopp och under den kommande programperioden, åren 2000@2006, ska jämställdhetsåtgärder prioriteras inom hela verksamheten. Det finns även två program för frågor om våld mot kvinnor, det s.k. Daphneprogrammet och det s.k. Stopprogrammet. Jag har dessutom själv tagit initiativ till att sätta fokus på kvinnofrågor när det gäller landsbygdsutveckling. Många fler exempel skulle kunna ges.

Detta är mainstreaming, dvs. metoden som gör att jämställdhetsperspektivet ska genomsyra all verksamhet, även budgetmässigt. Vi har ännu inte nått dit, men är på väg, också på EU-nivå.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.