Till innehåll på sidan

Urfolks rättigheter att bevara och utveckla kontakter

Skriftlig fråga 2010/11:628 av Pettersson i Umeå, Helén (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-06-30
Anmäld
2011-06-30
Besvarad
2011-07-07
Besvarad
2011-07-14
Svar anmält
2011-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 juni

Fråga

2010/11:628 Urfolks rättigheter att bevara och utveckla kontakter

av Helén Pettersson i Umeå (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 17–19 juni hölls Indigenous Terra Madre, en stor konferens för ursprungsbefolkningar från hela världen, i Jokkmokk. Ca 200 personer deltog, från 30 olika länder, och en gemensam resolution antogs.

En delegation på åtta personer från Etiopien stoppades dock av den svenska ambassaden och gavs inte tillåtelse att resa till Sverige. Anledningen ska ha varit bland annat att de inte hade några medel och att avhoppanderisken för de åtta delegaterna därmed skulle vara stor, detta trots att arrangörerna hade garanterat resa, kost och logi.

Nu anklagas Sverige för att ha brutit mot artikel 36 i FN:s deklaration om urfolks rättigheter. I den står att urfolken, särskilt de som är delade av internationella gränser, har rätt att bevara och utveckla kontakter, förbindelser och samarbete, samt att staterna ska underlätta åtnjutandet av denna rätt.

Är det utrikesministerns ställningstagande att det kan vara rätt att hindra en delegation till en konferens i Sverige att få komma hit för att de har för lite medel och hur ser utrikesministern på frågan om Sverige har brutit mot artikel 36 i FN:s deklaration om urfolks rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:628 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 7 juli

Svar på fråga

2010/11:628 Urfolks rättigheter att bevara och utveckla kontakter

Utrikesminister Carl Bildt

Helén Pettersson i Umeå har frågat mig om det kan vara rätt att hindra en delegation till en konferens i Sverige från att komma hit för att de har för lite medel och hur jag ser på frågan om Sverige har brutit mot artikel 36 i FN:s deklaration om urfolks rättigheter.

Jag skulle först vilja klargöra att FN:s deklaration om urfolks rättigheter inte är juridiskt bindande och kan därmed inte likställas med en konvention. Formellt sett kan alltså Sverige som stat inte bryta mot urfolksdeklarationen.

Vad gäller artikel 36 i urfolksdeklarationen, framhåller den att stater ska underlätta kontakter över gränserna. Detta sätter emellertid inte normala viseringsregler ur spel. Urfolksdeklarationen ger i sig inte personer som tillhör en urbefolkning rätt att resa in i andra länder.

Vår ambassad i Addis Abeba har avslagit viseringsansökan för ett par personer. Ambassaden bedömde att tillräckliga medel saknades, vilket krävs enligt EU:s viseringskodex som är lag i Sverige. Jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden, men generellt kan sägas att brist på tillräckliga medel kan vara ett skäl för att viseringsansökan avslås.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.