upptagning av skatt

Skriftlig fråga 2002/03:1204 av Andrén, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-07-01
Besvarad
2003-08-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juli

Fråga 2002/03:1204

av Gunnar Andrén (fp) till finansminister Bosse Ringholm om upptagning av skatt

Vid regeringssammanträdet den 16 juni beslöt regeringen dels att utse förre landshövdingen i Gävleborgs län Lars Eric Ericsson (s) till "förhandlingsman" mellan Stockholms kommun och "övriga berörda aktörer" som har samband med införandet av trängselavgifter i Stockholm, dels att vederbörande ska ta fram förslag för upphandlingen av systemet för att ta in miljö-/trängselavgifter, dels diskutera med berörda parter vem som ska äga kontrollstationerna, dels "studera hur skattemedlen" ska kunna återföras till Stockholmsregionen och bidraga till utbyggnaden av kollektivtrafiken, dels att förhandlingsmannen under arbetets gång fortlöpande ska rapportera till Finansdepartementet.

En fråga som regeringsbeslutet väcker är vem som är berättigad eller kan bemyndigas att ta upp skatt. Kan en kommun @ eller rentav en privat entreprenör @ bemyndigas att ta upp skatt? Vilken åsikt har regeringen i fråga om ägandet och driften av kontrollstationer vid eventuellt införande av regionala biltullar? Ska kommunalt ägda kontrollstationer kunna ta upp statliga skatter?

Mot bakgrund av ovanstående önskar jag fråga finansministern:

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att skingra den oklarhet som regeringens beslut av den 16 juni 2003 åstadkommit såvitt avser vem som kan ha befogenhet att ta upp skatt, exempelvis vem som ska kunna äga kontrollstationer vid eventuellt införande av regionala biltullar?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1204 besvarad av

den 12 augusti

Svar på frågorna 2002/03:1203 om förhandlingsmannens rapporteringsskyldighet, 1204 om upptagning av skatt, 1205 om principer om specialdestinerade skatter, 1206 om förhandlingsmannens motpart och 1207 om ansvaret för skattepolitiken

Finansminister Bosse Ringholm

Gunnar Andrén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att skingra den oklarhet som regeringens beslut av den 12 juni 2003 åstadkommit såvitt avser

  • förhandlingsmannens rapporteringsskyldighet till Finansdepartementet under förhandlingarna med Stockholms kommun och övriga berörda aktörer,
  • vem som kan ha befogenhet att ta upp skatt, exempelvis vem som ska kunna äga kontrollstationer vid eventuellt införande av regionala biltullar,
  • principen i den svenska skattelagstiftningen att specialdestinerade skatter inte ska förekomma,
  • vilka "övriga berörda aktörer" som regeringens förhandlingsman ska förhandla med.

Gunnar Andrén har vidare frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att skingra den oklarhet som regeringens beslut av den 12 juni 2003 att tillsätta en förhandlingsman för viss skattefråga åstadkommit såvitt avser statens @ ytterst riksdagens @ yttersta ansvar för skattepolitiken.

Genom beslut den 14 mars 2002 gavs Stockholmsberedningen tilläggsdirektiv (dir. 2002:3) om att bland annat utreda frågan om hur användningen av trängselavgifter i trafiken kan genomföras. I juni 2003 lämnade kommittén sitt betänkande Trängselavgifter (SOU 2003:61). Betänkandet remissbehandlas för närvarande och remisstiden går ut den 10 oktober 2003. Remissvaren kommer att utvärderas och regeringen kommer därefter att ta ställning till den fortsatta handläggningen av betänkandet.

Med avsikt att påskynda behandlingen av införandet av trängselavgifter i Stockholms stad, utsåg regeringen den 12 juni 2003 en förhandlingsman som ska förhandla med Stockholms kommun och övriga berörda aktörer om vissa frågor som har samband med införandet av trängselavgifter i Stockholms stad. Förhandlingsmannen ska, tillsammans med Stockholms kommun, ta fram ett förslag för upphandlingen av systemet för att ta in miljö- eller trängselavgifter. Han ska också diskutera med berörda parter vem som ska äga kontrollstationerna. Förhandlingsmannen ska vidare studera hur skattemedlen, i form av trängselavgifter, som efter beslut i riksdagen tillfaller statskassan, ska kunna återföras till Stockholmsregionen och bidra till utbyggnaden av kollektivtrafiken. Förhandlingsmannen kommer under arbetets gång fortlöpande att rapportera till Finansdepartementet.

De frågor som Gunnar Andrén anser att regeringsbeslutet att utse en förhandlingsman väcker, är just sådana frågor som förhandlingsmannens uppdrag omfattar. Förhandlingsmannen ska alltså i samråd med Stockholms kommun och andra berörda ta fram ett förslag till hur försöket med miljöavgifter eller trängselavgifter i Stockholms kommun ska hanteras avseende upphandling och förvaltning av systemet, kostnadsansvar och fördelning av intäkter. Regeringen kommer att utvärdera förhandlingsmannens fortlöpande rapportering och därefter ta ställning till hur det fortsatta arbetet med att möjliggöra införandet av trängselavgifter i Stockholms stad ska fortgå.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.