Upphandling av äldreomsorg

Skriftlig fråga 2008/09:417 av Olofsson, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-12-17
Anmäld
2008-12-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-01-14
Besvarad
2009-01-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 december

Fråga

2008/09:417 Upphandling av äldreomsorg

av Eva Olofsson (v)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

En stor del av regeringens äldrepolitik handlar om att privatisera och konkurrensutsätta den kommunala verksamheten. Genom så kallade valfrihetsmodeller och entreprenader avser man att stärka kvaliteten i omsorgen eftersom man menar att fri konkurrens och en syn på medborgaren som kund ska gynna bra verksamhet och konkurrera ut dålig.

Ute i kommunerna begränsas dock ofta den fria konkurrensen genom att kommunala enheter förbjuds att delta i upphandlingarna. Ett aktuellt exempel är Ljungs vårdboende i Värmdö kommun. Ett stort vårdföretag har redan tidigare haft verksamhet i kommunen men med sämre kvalitet än vid de kommunala vårdboendena, enligt Socialstyrelsens statistik. Privatisering har inte automatiskt lett till förbättrad kvalitet. När nu kommunens enhet förbjuds att lägga anbud på Ljungs vårdboende är det alltså ett tydligt exempel på hur man sätter privatiseringsideologi framför kvaliteten. Vänsterpartiet föredrar att behålla äldreomsorgen i kommunal regi, men anser att när det ändå genomförs privatiseringar så måste det ske inom ett regelverk där konkurrensen inte begränsas.

Min fråga till statsrådet Maria Larsson är:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att kommunala enheter inte ska förbjudas att lägga anbud vid upphandlingar av äldreomsorg?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:417 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 14 januari

Svar på fråga

2008/09:417 Upphandling av äldreomsorg

Statsrådet Maria Larsson

Eva Olofsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att kommunala enheter inte ska förbjudas att lägga anbud vid upphandlingar av äldreomsorg.

Regeringens uppfattning är att det är positivt med en mångfald av utförare inom vård och omsorg, både avseende driftsform och inriktning. Det är inte så att verksamhet i enskild regi automatiskt håller en högre kvalitet än verksamhet i kommunal regi. Men en mångfald av utförare i kommunal, enskild och ideell regi kan innebära positiva effekter för äldreomsorgen. Möjligheten för den enskilde att välja utförare stärker individens rätt till självbestämmande. Att det finns en konkurrens om brukarna gör den offentligt finansierade verksamheten mer lyhörd för den enskildes behov och önskemål. Med en större mångfald av aktörer uppstår inte bara konkurrens om omsorgstagarna, utan även om medarbetarna. Det innebär att arbetsgivarna stimuleras till att erbjuda goda arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter. Med flera arbetsgivare att välja på har den anställda större möjligheter att välja bort en arbetsgivare som hon eller han inte trivs med, än i ett system där en enda arbetsgivare har monopol på verksamheten.

Varje kommun svarar för socialtjänsten inom sitt område. Det är upp till kommunen att avgöra hur verksamheten ska organiseras och i vilken omfattning man vill konkurrenspröva verksamheten. Kommunen får sluta avtal med någon annan om att utföra kommunens uppgifter inom socialtjänsten, om inte uppgifterna innefattar myndighetsutövning (jfr 2 kap. 5 § socialtjänstlagen [2001:453]). Om kommunen väljer att låta kommunala enheter delta i ett valfrihetssystem eller lägga anbud på ett äldreboende ska dessa enheter ha motsvarande villkor som externa leverantörer, för att inte konkurrensen ska snedvridas.

Regeringen har initierat en ny lag, lag (2008:962) om valfrihetssystem, samt vidtagit en rad andra åtgärder för att stimulera till ökad valfrihet och en större mångfald av utförare inom vården och omsorgen. Det är dock upp till den enskilda kommunen att bestämma om och i vilken omfattning den ska konkurrenspröva den egna verksamheten. Min bedömning är att det inte finns skäl att begränsa det kommunala självbestämmandet när det gäller utförandet av äldreomsorgen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.