Uppfödning av tuppar för kosmetiska ändamål

Skriftlig fråga 2011/12:57 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-10-19
Anmäld
2011-10-20
Besvarad
2011-10-26
Svar anmält
2011-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 oktober

Fråga

2011/12:57 Uppfödning av tuppar för kosmetiska ändamål

av Jens Holm (V)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Enligt Sveriges Radios Kaliber den 16 oktober 2011 föds uppskattningsvis 10 000–20 000 tuppar upp i Sverige för att bland annat bli ingredienser i läppförstorningsmedel. I och med EU:s kosmetikadirektiv ska djurförsök för kosmetiska eller hygieniska ändamål vara förbjudna. Enligt svenska djurskyddslagen får djur användas i djurförsök endast om nyttan väger tyngre än djurets lidande. I det här fallet har tuppuppfödningen godkänts av en djurförsöksetisk nämnd. Men enligt medieuppgifter har nämnden inte informerats om att syftet med tuppuppfödningen var tillverkning av kosmetiska preparat.

Syftet med gällande lagstiftning är att djur inte ska dödas för kosmetiska ändamål. I det här fallet är det exakt vad som sker. Antingen är svensk och europeisk lag inte tydlig nog, eller så brister det i tillämpningen.

Jag vill fråga landsbygdsminister Eskil Erlandsson:

Kommer lansbygdsministern att vidta några åtgärder för att precisera EU:s lagstiftning och/eller svensk lag för att dödande av djur i syfte att bli ingredienser i kosmetiska och hygieniska produkter inte ska vara möjligt?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:57 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 26 oktober

Svar på fråga

2011/12:57 Uppfödning av tuppar för kosmetiska ändamål

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Jens Holm har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att precisera EU:s lagstiftning och/eller svensk lag för att dödande av djur i syfte att bli ingredienser i kosmetiska och hygieniska produkter inte ska vara möjligt.

EU:s kosmetikadirektiv är såvitt avser djurförsök genomfört i Jordbruksverkets föreskrifter där det framgår att djurförsök som syftar till att testa kosmetiska eller hygieniska produkter inte får utföras. Förbudet tar således sikte på djurförsök vars syfte är att testa om produkterna är säkra att använda.

Den svenska definitionen av djurförsök är mer långtgående än den som gäller enligt nu gällande EU-direktiv om skydd av djur som används för försök och andra vetenskapliga ändamål. Enligt detta definieras ett försök som användning av djur för försök och andra vetenskapliga ändamål som kan vålla djuret smärta, lidande, ångest eller bestående skada. Enligt ett nytt, nyligen beslutat, EU-direktiv om skydd av djur som används för vetenskapliga ändamål tydliggörs att avlivning av djur enbart för användning av deras organ eller vävnader inte är ett försök.

Den svenska definitionen av djurförsök utgår från syftet med användningen oavsett om djuret är utsatt för lidande eller inte. Jordbruksverket har i ett yttrande från den 29 april 2009 angett att hållande av tuppar för produktion av tuppkam och utvinning av hyaluronsyra är att betrakta som djurförsök och att tupparna därmed är försöksdjur. Användning av tuppkammar för utvinning av hyaluronsyra för medicinskt syfte är således ingen ny företeelse. Produkten har under lång tid använts vid ögonoperationer och vissa ledsjukdomar.

Användning av de aktuella tupparnas kammar är alltså inte ett försök enligt unionslagstiftningen men likväl ett djurförsök enligt det mer omfattande svenska regelverket.

Av djurskyddslagen framgår att det krävs tillstånd för att föda upp och använda försöksdjur. Vidare ska djurförsök godkännas från etisk synpunkt av en djurförsöksetisk nämnd innan användningen påbörjas. Den djurförsöksetiska nämnden ska ta hänsyn till å ena sidan försökets betydelse och å andra sidan lidandet för djuret. Nämnden får godkänna en ansökan bara om användningen kan anses angelägen från allmän synpunkt. Vidare krävs att det inte är möjligt att få likvärdig kunskap utan användning av djur och att så få djur som möjligt används samt att djuren inte utsätts för mer lidande än nödvändigt.

Det ankommer således på den djurförsöksetiska nämnden att bedöma om ett djurförsök är acceptabelt från etisk synpunkt eller inte. Jag följer frågan men ser i dagsläget inte något behov av att vidta ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.