Ungdomsarbetslöshet

Skriftlig fråga 2005/06:1453 av Husmark Pehrsson, Cristina (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-21
Anmäld
2006-04-21
Besvarad
2006-04-26
Svar anmält
2006-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 april

Fråga 2005/06:1453 av Cristina Husmark Pehrsson (m) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Ungdomsarbetslöshet

Att ha ett jobb med en lön som man kan leva på är inte bara en ekonomisk fråga. Det är också viktigt för självkänslan och välbefinnandet. Särskilt allvarligt är det med den ökande ungdomsarbetslösheten.

Särskilda åtgärder för ungdomar måste vidtas så att man inte fastnar i arbetslöshet och bidragsberoende.

Det är inte rimligt att så många ungdomar står utan arbete och utanför de sociala trygghetssystemen. De så kallade plusjobben innebär inte heller någon trygghet vare sig på arbetsmarknaden eller inom det sociala skyddsnätet.

Det måste vara möjligt att få ett fast jobb och det måste löna sig att arbeta.

Min fråga till statsrådet blir därför:

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att fler ungdomar ska kunna få ett fast jobb och företagare ska vilja anställa?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1453 besvarad av

den 26 april

Svar på fråga 2005/06:1453 om ungdomsarbetslöshet

Statsrådet Hans Karlsson

Cristina Husmark Pehrsson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att fler ungdomar ska kunna få ett fast jobb och att företagare ska vilja anställa.

Jag vill inledningsvis framhålla att jag delar Cristina Husmark Pehrssons syn på vikten av att ha jobb med en lön som man kan leva på och att det inte bara är en ekonomisk fråga utan att det handlar om individens självkänsla och välbefinnande.

Jag anser också i likhet med Cristina Husmark Pehrsson att särskilda insatser för ungdomar måste vidtas för att stödja ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Därutöver är det viktigt att insatsen sätts in på ett tidigt stadium.

I Europeiska rådets slutsatser från mars 2006 betonas att alla arbetslösa ungdomar bör erbjudas anställning, lärlingsplats, vidareutbildning eller annan åtgärd som främjar anställbarheten. Målet är att detta ska ske inom sex månader senast 2007 och inom fyra månader 2010.

I ett europeiskt perspektiv är Sverige en av de få medlemsstater som klarar av att erbjuda detta till en stor andel arbetslösa ungdomar inom sex månader redan i dag. Sveriges ambition är till och med lite högre än den på EU-nivå eftersom vi har en striktare definition på långtidsarbetslösa ungdomar jämfört med den som gäller inom EU. I Sverige räknas ungdomar mellan 18 och 24 år som långtidsarbetslösa redan vid 100 dagars arbetslöshet. Ams har ett internt verksamhetsmål om att reducera antalet långtidsarbetslösa ungdomar. Många kommuner i landet har avtal om så kallad ungdomsgaranti, vilket innebär aktivering av den unga inom 100 dagar. I det fall kommuner inte har avtal om en ungdomsgaranti ska ungdomar erbjudas vägledning och jobbsökaraktiviter inom 90 dagar på arbetsförmedlingen. Ungdomar uppmärksammas och aktiveras därför på ett tidigare stadium än andra åldersgrupper.

I regeringens vårproposition är ungdomar en av de prioriterade grupperna som regeringen vill satsa på. Vårpropositionen innehåller en satsning på ungdomar som handlar om arbete, utbildning, bostäder och social trygghet. Inom ramen för arbetsmarknadspolitiken vill regeringen ge förlängd möjlighet för ungdomar att få allmänt anställningsstöd redan efter sex månaders inskrivningstid vid arbetsförmedlingen. Vidare satsar regeringen totalt 100 miljoner kronor under 2006 för att stödja kommuner som erbjuder gymnasieungdomar sommarjobb. För att öka rörligheten på arbetsmarknaden har regeringen beslutat att ungdomar mellan 20 och 24 år som inte kan få ett jobb på hemorten ska kunna få ersättning för sina resekostnader i samband med anställningsintervjuer, genom så kallade sökanderesor. En nationell koordinator har utsetts för att se över vad som behöver göras för att underlätta ungdomars etablering på arbetsmarknaden. Ett första delbetänkande har redovisats och en slutredovisning ska lämnas i november 2006.

Slutligen har regeringen under våren 2006 presenterat en proposition som reglerar de tidsbegränsade anställningarna hårdare. Det ökar möjligheten för unga att få en fastare förankring på arbetsmarknaden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.