Unga kvinnors situation på arbetsmarknaden

Skriftlig fråga 2005/06:500 av Schyman, Gudrun (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-30
Anmäld
2005-11-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-12-12
Svar anmält
2005-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga 2005/06:500 av Gudrun Schyman (-) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Unga kvinnors situation på arbetsmarknaden

Andelen förtidspensionerade kvinnor under 30 år har ökat med 30 % mellan år 2003 och år 2004. Nästan dubbelt så många kvinnor som män är långtidssjukskrivna. Att ha fött barn tidigt, att ta ut mycket föräldraledighet och att arbeta deltid är vanligt bland långtidssjukskrivna kvinnor, visar undersökningar.

Lite drastiskt skulle man kunna säga att den gamla tidens hemmafru har ersatts av en ofrivillig offentligt finansierad hemmafru vars kropp och själ gått sönder i pressen mellan att vara på jobbet som om familjen inte fanns och att ha en familj som fungerar som om jobbet inte fanns.

Att arbetslivet inte är barntillåtet har konstaterats länge, av många. Flera förslag har förts fram, både om kortare arbetstid, rätt till heltid och större anställningstrygghet vid föräldraledighet. Verkligheten talar sitt tydliga språk:

Kvinnor, särskilt unga kvinnor, far illa och både kropp och själ säger ifrån.

Min fråga till statsrådet är:

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att, utifrån en sammanhållen bild av kvinnors situation, förbättra för kvinnor på arbetsmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:500 besvarad av

den 12 december

Svar på fråga 2005/06:500 om unga kvinnors situation på arbetsmarknaden

Statsrådet Hans Karlsson

Gudrun Schyman har frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder för att, utifrån en sammanhållen bild av kvinnors situation, förbättra för kvinnor på arbetsmarknaden.

Jag håller med Gudrun Schyman om vikten av att förbättra kvinnors situation på arbetsmarknaden. En väsentlig del är att förbättra villkoren i arbetet. Men det är också viktigt att skapa förutsättningar för en bättre balans mellan arbetsliv och familjeliv genom att verka för en jämnare fördelning mellan kvinnor och män av det obetalda arbetet i hemmet och ansvaret för barnen.

Jämställdhetsperspektivet genomsyrar alla delar av regeringens politik. Inom arbetslivsområdet finns ett starkt fokus på åtgärder som syftar till att förbättra kvinnors situation på arbetsmarknaden.

Jag vill nämna några aktuella exempel.

Genom HELA-projektet som nyligen har genomförts har regeringen stimulerat till att öka möjligheterna för dem som arbetar deltid att få utökad arbetstid. De projekt som har genomförts har varit spridda över hela landet och har omfattat verksamhet i såväl kommuner och landsting som handel, hotell och restaurang och lokalvård. Jag är övertygad om att de erfarenheter som gjorts i projekten kommer att inspirera till förändringar av arbetsorganisationen i många verksamheter.

Heltidsutredningen har nyligen lämnat sina förslag till regeringen. Betänkandet remitteras nu och därefter kommer regeringen att ta ställning till hur rätten till heltid ska stärkas.

Regeringen bereder ett förslag om regleringen av tidsbegränsade anställningar och förstärkt skydd för föräldralediga. En proposition är avsedd att lämnas till riksdagen under våren 2006.

Inom ramen för regeringens arbete för ökad hälsa i arbetslivet kan nämnas att insatserna för kvinnor stärkts bland annat i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöverket prioriterar i tillsynsarbetet vård, skola och omsorg.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.