UD:s generella reseavrådan

Skriftlig fråga 2019/20:1642 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-22
Överlämnad
2020-06-23
Anmäld
2020-06-29
Svarsdatum
2020-07-07
Sista svarsdatum
2020-07-07
Besvarad
2020-07-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

UD har hävt tidigare utfärdad generell reseavrådan. Nu har det öppnats upp för tio länder, stater som i sin tur välkomnar medborgare från hela EU- och EES-området. Någon analys av enskilda länder verkar dock inte ha skett. Från regeringens sida har också understrukits att det inte handlar om faran för smittspridning i sig utan svårigheter att kunna ge konsulärt bistånd. I vårt omedelbara närområde bibehåller ett antal viktiga grannar restriktioner mot svenskar: Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Påfrestningarna mot svenska myndigheter för medborgare som blivit fast eller riskerar att bli fast i dessa länder måste dock ses som små i förhållande till den viktiga signal det är att markera betydelsen av rörlighet och utbyte i Östersjöområdet. Det handlar om grannar och partner med vilka vi delar den djupaste värdegemenskapen och där våra ekonomier är intimt sammanflätade.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är därför:

 

Avser ministern att ta hänsyn till vikten av att markera samhörighet och betydelsen av utbyte genom att ändra reseavrådan för vårt närområde, som Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen, utan att dessa länder i sin tur generellt öppnat för medborgare från hela EU- och EES-området?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1642 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)




Svar på fråga 2019/20:1642 av Hans Wallmark (M) UD:s generella reseavrådan

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser att ta hänsyn till vikten av att markera samhörighet och betydelsen av utbyte genom att ändra reseavrådan för vårt närområde, som Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen, utan att dessa länder i sin tur generellt öppnat för medborgare från hela EU- och EES-området.

Samhörigheten med våra nordiska och baltiska grannländer är mycket stark, och utbytet av stor betydelse. Under pandemin har arbetspendling och varutransporter kunnat fortsätta, trots att den fria rörligheten av människor, som vi är vana vid, har begränsats. Att återöppna för fritt resande mellan våra länder är något som regeringen prioriterar mycket högt.

Under hela coronakrisen har Sverige och de nordiska och baltiska grannländerna haft ett nära samarbete, bland annat på myndighetsnivå liksom i extrainsatta nordiska och baltiska utrikesminister- och samarbetsministermöten, samt i bilaterala kontakter. Samtidigt fortsätter vi att lyfta fram vikten av att vi i största möjliga mån koordinerar kommande steg tillsammans för att hitta långsiktiga och pragmatiska lösningar för våra gränsregioner.

När säkerhetssituationen i ett land eller en region bedöms vara farlig, oberäknelig eller snabbt föränderlig kan UD avråda svenskar från att resa dit. Det är också en signal att UD:s och utlandsmyndighetens möjligheter att ge konsulär service på en plats är begränsad. Under coronapandemin har flera beslut om avrådan fattats.

Flera länder inom EU har öppnat upp för resande från Sverige och övriga EU, vilket reducerar osäkerhetsfaktorerna för svenska resenärer. Därför häver UD i ett första skede reseavrådan till dessa länder. Beslutet trädde i kraft den 30 juni.

För övriga länder i EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien kvarstår avrådan för icke nödvändiga resor till och med den 15 juli. Vi arbetar hårt i nära dialog med våra nordiska grannar, andra EU-länders regeringar och EU-kommissionen för att så snart möjligt kunna häva avrådan till länderna i EES/Schengenområdet, inklusive våra nordiska och baltiska grannländer.

Stockholm den 7 juli 2020 –

Ann Linde –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.