Turkiskt underrättelsearbete i Sverige

Skriftlig fråga 2017/18:1511 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Tidigare i vår avslöjades det att det skedde en kartläggning av turkiska regimkritiker bosatta i Sverige som anses sympatisera med Gülenrörelsen. Enligt Säkerhetspolisen är denna kartläggning brottslig om det kan handla om olovlig underrättelseverksamhet.

I en inspelning som Ekot tagit del av framkom det att en person som arbetat som lobbyist för det turkiska regeringspartiet AKP, och som dessutom säger sig vara nära vän med den turkiske premiärministern, sagt att den som hjälper (den turkiska) staten också kommer att få hjälp från staten. I det klipp som Ekot redogör för framkommer vad som närmast kan betraktas som förtäckta hot om arrestering (och möjligen värre repressalier) gentemot en Gülenanhängare, som får ett erbjudande om att i stället blir informatör för Turkiet. På så sätt skulle han eller hon bistå med kartläggning av regimkritiker. Ekot säger sig ha bevis för att det också finns flera andra dokumenterade fall som liknar detta.

Gülenanhängarna och personer som på vaga grunder anklagats av den turkiska regimen att tillhöra Gülenrörelsen har inte haft det lätt sedan det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016. Över 100 000 människor – lärare, poliser, domare, journalister och många andra – har avskedats från sina jobb, fängslats eller skadats på olika sätt. Även personer som inte tillhör rörelsen men som på annat sätt är besvärliga för den turkiska regimen tvingas i dag hålla sig undan, vilket det finns omfattande vittnesmål om.

Onsdagen den 13 juni kom nya avslöjanden från Ekot som talat med en Gülenanhängare bosatt i Danmark. Enligt de uppgifter som framkommit hade den danska säkerhetspolisen (PET) uppgifter under 2017 som pekade på att Turkiet planerade politiskt motiverade mord på oppositionella i Danmark. Ekots källa och flertalet andra sattes därför i säkerhet av PET och har än i dag kontakter med myndigheten.

Liknande uppgifter går att finna i såväl Tyskland som Schweiz. I Tyskland har en person som hävdat att han jobbat på uppdrag av den turkiska underrättelsetjänsten MIT berättat att han planerat ett mord på tre kurder. I Tyskland blev vidare en fotbollsspelare med kurdiska rötter skjuten efter att ha postat ett regimkritiskt inlägg på sociala medier, och i tyska medier har det gått att läsa om hur ett kriminellt gäng fick i uppdrag av en AKP-politiker att misshandla kurder och andra regimkritiker.

I Schweiz avslöjades en komplott. MIT hade i samarbete med personer på den turkiska ambassaden och en person som kallas för konsult planerat att söva ned en affärsman med kopplingar till Gülenrörelsen. Tanken var att kidnappa honom till Turkiet, men operationen misslyckades då det hela upptäcktes av den schweiziska säkerhetstjänsten.

Det vidriga agerande vi sett i Turkiet är fullkomligt oacceptabelt och talande för turkisk politik i dag. Att deras rättsvidriga och maffialiknande metoder också sker i andra länder visar även på vilken hänsynslös regim som styr landet.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Avser ministern att lyfta detta med sin turkiska motsvarighet eller möjligtvis kalla upp Turkiets ambassadör, eller vilka andra eventuella åtgärder har vi att vänta från den svenska regeringen?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-06-15 Överlämnad: 2018-06-15 Anmäld: 2018-06-18 Svarsdatum: 2018-06-27 Sista svarsdatum: 2018-06-27
Svar på skriftlig fråga