Turkisk provokation mot Grekland

Skriftlig fråga 2019/20:1072 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det har snart gått ett par veckor sedan den turkiske ledaren Recep Tayyip Erdoğan meddelade att Turkiet avsåg att bryta avtalet om migranter med EU och därför tänkte öppna sina gränser mot Europa. Sedan dess har vi sett hur migranter, några av dessa nyligen släppta från olika fängelser, bussats till gränsen av turkiska myndigheter. Vittnesuppgifter visar även hur flertalet migranter, däribland barn, har lurats och hotats med våld av turkisk polis.

Väl vid gränsen har turkisk militär och polis skapat en korridor där tiotusentals människor tvingas leva inklämda. Filmklipp från gränsen visar hur turkisk polis skjuter tårgas över det höga gränsstängslet mot den grekiska sidan, nära där grekiska soldater och kravallpoliser har placerats ut.

De allra flesta tycker naturligtvis att den turkiska regimens agerande är fullkomligt oacceptabelt. Deras sätt att utnyttja migranter är både hänsynslöst och utstuderat, varför det är glädjande att större delen av EU på olika sätt visat Grekland sitt stöd i denna stund. Det går dock inte att undgå tanken på att det Turkiet gör just nu påminner om en militär invasion. Vi hade naturligtvis inte accepterat det om Ryssland skjutit tårgas över gränsen samtidigt som de tvingat tiotusentals människor att vandra in i vårt land.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Har regeringen på något sätt agerat för att Turkiet ska upphöra med sin aggression, och hur har man under tiden stöttat Grekland?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2020-03-10 Överlämnad: 2020-03-11 Anmäld: 2020-03-12 Svarsdatum: 2020-03-18 Sista svarsdatum: 2020-03-18
Svar på skriftlig fråga