Till innehåll på sidan

Turkiets kopplingar till olika terrororganisationer

Skriftlig fråga 2019/20:1637 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-22
Överlämnad
2020-06-23
Anmäld
2020-06-29
Svarsdatum
2020-07-07
Sista svarsdatum
2020-07-07
Besvarad
2020-07-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Turkiets kopplingar till islamistiska grupper har blivit allt tydligare. Utländska jihadister har använt Turkiet som transitland för att kunna nå sitt så kallade kalifat och ansluta till terrorgruppen, och därmed har Turkiet underlättat för terrororganisationen. Landet har tydligt visat sitt stöd för IS, bland annat genom att köpa olja från IS, vilket har varit terrorgruppens främsta inkomstkälla. Man har även valt att hjälpa IS-soldater på turkiska sjukhus.

De som har försökt att fly från IS har stoppats vid den turkiska gränsen. Där har de turkiska gränsvakterna till och med skjutit ihjäl en del i stället för att hjälpa dem undan terrororganisationen. Genom militära interventioner i sina grannländer har den turkiska staten brutit mot internationell rätt. Detta får inte glömmas bort.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att lyfta fram Turkiets eventuella kopplingar till sådana terrorgrupper som IS?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1637 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)




Svar på fråga 2019/20:1637 av Sara Gille (SD)
Turkiets kopplingar till olika terrororganisationer

Sara Gille har frågat mig om jag avser att lyfta fram Turkiets eventuella kopplingar till sådana terrorgrupper som IS.

Daesh har begått fruktansvärda övergrepp av de mänskliga rättigheterna, terrorattentat, mord och våld mot civila. Det rör sig om avskyvärda brott, begångna inte minst mot kristna, kurder, yazidier och andra minoriteter. Daesh utgör ett allvarligt hot mot invånarna i länder i Mellanöstern och mot den internationella säkerheten. Sverige har varit pådrivande i EU och FN för tydliga ställningstaganden och åtgärder mot Daesh handlingar, och för att de ansvariga ska ställas till svars.

Sverige ingår, liksom Turkiet, i den globala koalitionen mot Daesh. Koalitionen består av 82 länder och organisationer som tillsammans verkar för att bekämpa Daesh. Det har nu gått ett och ett halvt år sedan koalitionen återtog det område som tidigare kontrollerats av kalifatet. Men Daesh utgör alltjämt ett hot och internationellt samarbetet fortsätter att vara centralt för att förhindra dess återväxt.

Regeringen anser att ett inkluderande samhälle med respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer är avgörande för att förebygga och bekämpa terrorism och framhåller vikten av att internationella konventioner om bekämpande av terrorism efterlevs.

Stockholm den 7 juli 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.