Turkiets koppling till IS

Skriftlig fråga 2021/22:1015 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-04
Överlämnad
2022-02-04
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-16
Sista svarsdatum
2022-02-16
Besvarad
2022-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Natten till torsdagen den 20 januari gick terrorsekten Islamiska staten till en hård attack mot gränsstaden Al-Hasaka som kontrollerats av den autonoma kurdiska regionen (Rojava). Målet med attacken var delvis att befria tillfångatagna terrorister då tusentals av dessa sitter i fångenskap i området.

I striden som följde användes självmordsbombare och människor användes som mänskliga sköldar samtidigt som terrorsektens krypskyttar ockuperade närliggande byggnader. Trots att 10 000 soldater från den syriska SDF-milisen kallats in och trots att de fått amerikanskt luftunderstöd slutade striderna först tio dagar senare, den 30 januari.

När skedde då denna attack? Det var på fyraårsdagen av Turkiets invasion och ockupation av den syriska och i huvudsak kurdiska regionen Afrin 2018. Det markerar Turkiets indirekta stöd till brutala jihadister i kampen mot kurderna, och även i detta fall finns tydliga misstankar från SDF om att Turkiet med allierade jihadister gemensamt koordinerat attacken. I ovan nämnda anfall finns flera kopplingar som tyder på att det funnits samverkan mellan IS och Turkiet. En turkisk drönare bombade exempelvis ett fordon från de kurdiska styrkorna som var på väg att stoppa IS-offensiven.

Vidare kunde vi tydligt se i en rapport från oktober 2021 med dokument som visade IS-medlemmar med kopplingar till turkisk underrättelsetjänst. Turkiet har likt IS intensifierat sina attacker mot Rojava de senaste månaderna, och exemplen är fruktansvärt många.

Mot bakgrund av ovanstående önskas svar på följande fråga från utrikesminister Ann Linde:

 

Har ministern diskuterat Turkiets kopplingar till IS eller liknande grupperingar med turkiska företrädare, och hur ser hon på dessa uppgifter?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1015 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/01999 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1015 av Markus Wiechel (SD) Turkiets koppling till IS

Markus Wiechel har frågat mig om jag har diskuterat Turkiets kopplingar till IS eller liknande grupperingar med turkiska företrädare, och hur jag ser på dessa uppgifter.

Regeringen har fördömt Turkiets militära offensiv i nordöstra Syrien och uttalat att den strider mot folkrätten. Jag har också varit mycket tydlig med att det turkiska agerandet i nordöstra Syrien riskerar att spela Daesh i händerna och att det har en negativ påverkan på den redan ansträngda humanitära situationen i regionen.

Daesh har begått fruktansvärda brott och övergrepp, inte minst mot kristna, kurder, yazidier och andra minoriteter. Även Turkiet har drabbats hårt av islamistisk terrorism från Daesh och andra grupper. Sverige har varit pådrivande i EU och FN för tydliga ställningstaganden och åtgärder mot Daeshs handlingar, och för att de ansvariga ska ställas till svars. Sverige ingår, liksom Turkiet, i den globala koalitionen mot Daesh. Koalitionens partner på marken i Syrien har sedan länge varit de Syriska demokratiska styrkorna (SDF), en partsammansatt grupp som världssamfundet står i stor tacksamhetsskuld till. Som attacken mot anstalten i al-Hasakeh visar utgör Daesh fortsatt ett hot. Det internationella samarbetet fortsätter att vara centralt för att förhindra dess återväxt.

Stockholm den 16 februari 2022 –

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.