Turkiets alltmer aggressiva agerande

Skriftlig fråga 2020/21:323 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-30
Överlämnad
2020-11-02
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-11
Sista svarsdatum
2020-11-11
Besvarad
2020-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den turkiska staten har på senare år intensifierat sina alltmer aggressiva aktioner såväl mot oppositionella i landet som mot andra länder. Vi ser inte bara räder mot kurdiska politiker utan även hur man klart och tydligt vill visa sig vara det osmanska rikets arvtagare med allt vad det innebär.

I propagandafilmer ser vi det tydligt, men också då förtrycket mot kristna intensifierats samt i samband med att gamla kyrkor omvandlas till moskéer och präster nekas inresetillstånd till landet. Utanför Turkiet har vi sett återkommande kränkningar av internationell rätt genom militära aktioner i såväl Syrien som Irak samt stöd till diverse olika islamistiska terrorgrupper. Utan stöd från omvärlden fortsätter man att rita om landsgränser och sjörättigheter, och man har bland annat provocerat Grekland militärt till sjöss.

Att Turkiet ivrigt verkat för att understödja Azerbajdzjans fruktansvärda och rättsvidriga anfall mot Artsach (Nagorno-Karabach) och Armenien har inte varit förvånande men ändå talande för vilken skurkstat Turkiet kommit att bli. Den röda tråden i Erdoğans olika förehavanden handlar om islamisering, och i grund och botten önskar han återskapa ett storturkiskt islamiskt rike utan oliktänkande eller diverse minoriteter.

I samband med det islamistiska mordet på en fransk historielärare såg vi än en gång vilka radikala och islamistiska tendenser som präglar Erdoğans Turkiet. Den auktoritäre turkiske ledaren uttalade att hans franska kollega borde söka vård och genomgå psyktest, och han uppmanade därefter sina invånare till bojkott av franska varor. Allt detta var ett straff för att Frankrikes president Emmanuel Macron sagt sig vilja bekämpa den radikala och alltmer påtagliga islamismen i Frankrike, som nu senast också inneburit att än fler människor tvingats sätta livet till i ett barbariskt terrordåd.

Det är inte konstigt att många reagerar efter alla grova övertramp vi sett från den turkiska regimen i och utanför Turkiets gränser. I Frankrike har man gått så långt att man kallat hem sin ambassadör från Turkiet. Det minsta vi kan förvänta oss från svenskt håll är att Utrikesdepartementet kommenterar detta, men vi borde även kunna förvänta oss att man lyfter detta direkt med den turkiske ambassadören och tydligt visar solidaritet mot de som drabbas av den pågående turkiska imperialismen

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att kalla till sig Turkiets ambassadör för att markera eller på annat sätt agera solidariskt gentemot alla de som på olika sätt drabbats av turkiska aggressioner?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:323 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på frågan 2020/21:323 av Markus Wiechel (SD) Turkiets alltmer aggressiva agerande

Markus Wiechel har frågat mig om jag kommer att kalla till mig Turkiets ambassadör för att markera eller på annat sätt agera solidariskt gentemot alla de som på olika sätt drabbats av turkiska aggressioner.

Jag har tidigare redogjort för regeringens syn på den negativa utvecklingen gällande mänskliga rättigheter och demokrati i Turkiet och på Turkiets agerande i sitt närområde i svar på ett antal frågor, bland annat 2019/20:148 och 2019/20:1882 av Sara Gille, 2019/20:1725 och 2020/21:167 av Björn Söder, 2019/20:2043 av Margareta Cederfelt, 2019/20:139 av Mats Nordberg, 2020/21:123 och 2020/21:200 av Håkan Svenneling samt frågorna 2019/20:134 och 2019/20:2046 av Markus Wiechel.

Regeringen är kritisk till utvecklingen i Turkiet när det gäller respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Regeringen har fördömt den militära offensiven i nordöstra Syrien. Vid mitt möte med Turkiets utrikesminister i Ankara den 13 oktober framförde jag tydligt de svenska budskapen på samtliga dessa områden.

Stockholm den 11 november 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.