Transport av ammunition

Skriftlig fråga 2019/20:1912 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-07
Överlämnad
2020-08-10
Anmäld
2020-08-20
Svarsdatum
2020-08-24
Sista svarsdatum
2020-08-24
Besvarad
2020-08-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Natten till den 4 augusti stals ett halvt ton ammunition från en lastbil på en rastplats vid Bromölla i Skåne. Lasten, som innehöll 52 000 skarpa patroner från ett företag i Tyskland, transporterades på en lastbil med kapell.

Stölden ska ha ägt rum när lastbilschauffören lagt sig för att sova. Morgonen efter upptäckte föraren att någon skurit upp kapellet på lastbilen och försvunnit med ammunitionen. Polisen riktar nu skarp kritik mot att ammunitionen transporterats öppet och utan säkerhet.

Vi arbetar hårt för att förhindra att vapen och ammunition ska hamna hos kriminella. Därför reagerar vi på att det är tillåtet att transportera så stora mängder ammunition i en vanlig lastbil. Det är patroner som kan försörja stora delar av de kriminella i hela Sverige. Det är oerhört oroväckande, säger Robert Loeffel, till Kristianstadsbladet.

Polisen efterfrågar alltså en lagändring gällande transporter av ammunition.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern att vidta några åtgärder med anledning av det inträffade, och hur ser dessa i så fall ut?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1912 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på fråga 2019/20:1912 av Björn Söder (SD) Transport av ammunition

Björn Söder har frågat om justitie- och migrationsministern kommer att vidta några åtgärder med anledning av att ett halvt ton ammunition nyligen stulits från en lastbil på en rastplats i Skåne och hur dessa åtgärder i så fall ser ut. Frågan har överlämnats till mig.

Vägtransporter av farligt gods hanteras av en arbetsgrupp inom Ekonomiska kommissionen för Europa (ECE), som är ett regionalt FN-organ. Reglerna finns i överenskommelsen den 30 september 1957 om internationell transport av farligt gods på väg (Accord Européen Relatif au Transport International des Marchandises Dangereuses par Route, ADR). Sverige är anslutet till konventionen och ADR-regelverket är också införlivat i EU-rätten genom direktiv. Lagen (2006:263) respektive förordningen (2006:311) om transport av farligt gods utgör det nationella ramverket för författningsregleringen inom området transport av farligt gods. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har också meddelat föreskrifter gällande sådana transporter.

Ammunition räknas som farligt gods enligt ADR. Bestämmelserna om transportskydd i ADR ställer krav på alla aktörer som är involverade i transport av farligt gods. Transportskyddet förutsätter att aktörernas medvetenhet om vilka risker som finns eller som kan uppkomma i samband med transport av farligt gods ökar. Rimlig skyddsnivå beror till stor del på vilka risker som är förenade med de inneboende farorna hos godset som transporteras, hur stöldbegärligt godset är och vilka mängder det rör sig om.

Regeringen är angelägen om att det ska finnas säkra uppställningsplatser längs vägarna och gav i juni 2018 Trafikverket i uppdrag att göra en översyn av hur bristen på säkra uppställningsplatser för yrkestrafiken kan avhjälpas. Uppdraget sträcker sig fram till utgången av Nationell infrastrukturplan för perioden 2018–2029 och Trafikverket redovisar årligen till Infrastrukturdepartementet hur utvecklingen fortskrider. Inom ramen för uppdraget analyserar Trafikverket nu vilka möjligheter kamerabevakningslagen (2018:1200) innebär för övervakning vid rastplatserna längs det statliga vägnätet.

Regeringen ser mycket allvarligt på de kriminellas tillgång till illegala vapen och ammunition. Därför har straffen för vapenbrott skärpts. Regeringen har även gjort en kraftig satsning på Tullverket för att myndigheten bl.a. ska kunna öka sin närvaro vid gränserna. Regeringen arbetar vidare internationellt för att förhindra illegal spridning av vapen och har genomfört amnestier av skjutvapen och ammunition. Utbyggnaden av polisen fortsätter.

Det är angeläget att det finns ett ändamålsenligt regelverk och att åtgärder vidtas för att förhindra att kriminella får tillgång till ammunition. Jag följer utvecklingen noggrant och kommer att vidta de åtgärder som behövs.

Stockholm den 24 augusti 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.