Tillväxtverket

Skriftlig fråga 2020/21:318 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-29
Överlämnad
2020-10-30
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-11
Sista svarsdatum
2020-11-11
Besvarad
2020-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den 2 april röstade riksdagen ja till regeringens förslag om ett system för korttidspermittering. Den 27 maj röstade riksdagen även ja till regeringens förslag om att förstärka systemet ytterligare så att arbetstiden kan minskas med upp till 80 procent i maj, juni och juli i år. Det är mycket bra att regeringen säkerställer att ekonomin rullar även under den här typen av perioder.

Många företag har drabbats hårt ekonomiskt till följd av utbrottet av coronavirus. Syftet med stödet är att drabbade företag ska kunna behålla sin personal i stället för att säga upp den och på så sätt kunna växla upp snabbt igen när läget vänder. Stödet är essentiellt för företagen och deras trygghet.

I förra veckan besökte jag Forgex i Arvika, som även har fabriker i Virsbo och som levererar detaljer till bland andra Volvo, Scania och Leax. Forgex är ett av alla företag som har nyttjat regeringens livsavgörande stöd. Dessvärre har företaget ännu inte fått något besked om när utbetalningarna kommer. Detta har skapat oro för framtiden. Forgex väntar i den här stunden på 7 miljoner kronor.

Tillväxtverket gör sitt yttersta för en skyndsam handläggning men menar att det inte går att ge någon utbetalningsprognos för enskilda ärenden. Det finns därför ingen som kan ge några besked utöver den information som finns på Tillväxtverkets webbplats. Det här gör att företagen förblir väntande utan att få klara besked om när utbetalningarna kommer. Samtidigt som vi fortsätter att stödja företagen är det nödvändigt att vi parallellt ser över initiativ för hur vi kan stärka Tillväxtverket ytterligare i syfte säkerställa att utbetalningarna kommer i god tid.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur ser ministern på att företag får vänta på utbetalningar, och vilka insatser ska göras för att motverka detta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:318 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Svar på fråga 2020/21:318 Lars Mejern Larsson (S) Tillväxtverket

Lars Mejern Larsson har frågat mig hur jag ser på att företag får vänta på utbetalningar av stöd för korttidspermittering, och vilka insatser som ska göras för att motverka detta.

Många företag och företagare har drabbats ekonomiskt hårt till följd av spridningen av det nya coronaviruset. För att mildra de ekonomiska konsekvenserna för jobb och företag har regeringen vidtagit en rad åtgärder. Stödet vid korttidspermitteringar är en viktig åtgärd för att förhindra att personal blir uppsagd och för att möjliggöra att företag snabbt kan komma igång igen när läget vänder. Stödet har också kommit att användas i stor utsträckning.

Sedan den 7 april i år har Tillväxtverket beviljat drygt 71 300 ansökningar vilka omfattar drygt 582 000 anställda och 28,8 miljarder kronor. På Tillväxtverket arbetar normalt cirka 450 personer. Sedan den 1 april har myndigheten anställt drygt 110 personer och lånat in ytterligare cirka 130 personer från andra myndigheter. För att möta söktrycket har myndigheten även prioriterat om arbetsuppgifter för befintlig personal och ytterligare personalförstärkningar kommer att göras under hösten. Under oktober månad arbetade totalt cirka 340 personer med handläggning och kontroll av stödet för korttidspermittering på Tillväxtverket. Stödet är delvis ett nytt system som har införts snabbt och som har hjälpt väldigt många företag att kunna behålla personal under den rådande krisen. Samtidigt måste handläggningsarbetet få ta den tid som behövs för att granska och kontrollera alla ansökningar.

Stockholm den 11 november 2020

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.