Till innehåll på sidan

Tillsynen över och transparensen hos Folkbildningsrådet

Skriftlig fråga 2017/18:986 av Jan R Andersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-08
Överlämnad
2018-03-09
Anmäld
2018-03-13
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Folkbildningsrådet är en ideell förening med vissa myndighetsuppdrag givna av riksdagen och regeringen vars uppgift det är att fördela och följa upp statsbidrag till folkhögskolor och studieförbund. Folkbildningsrådet ska även utvärdera om syftet med statens bidrag till folkbildningen uppfylls.

Varje år delar Folkbildningsrådet ut drygt 4 miljarder kronor i bidrag till studieförbund och folkhögskolor. Då Folkbildningsrådet inte är en myndighet ställs inga krav på denna ekonomiska förening att följa offentlighetsprincipen eller andra kontrollsystem. Alltså är tillsynen över och transparensen hos Folkbildningsrådet mycket begränsad. Att miljarder av skattebetalarnas pengar inte redovisas offentligt är mycket problematiskt och kan leda till både korruption och bedrägerier.

Det är oacceptabelt att användningen av skattebetalarnas pengar inte redovisas enligt offentlighetsprincipen. Det är något som myndigheter är skyldiga att göra, och det borde vara fallet även för Folkbildningsrådet. 

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Ekström följande:

 

Avser statsrådet att agera för att öka tillsynen och transparensen när det gäller Folkbildningsrådets användning av skattemedel?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:986 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)



U2018/01165/UF

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:986 av Jan R Andersson (M)
Tillsynen över och transparensen hos Folkbildningsrådet

Jan R Andersson har frågat mig om jag avser att agera för att öka tillsynen och transparensen när det gäller Folkbildningsrådets användning av skattemedel.

Inledningsvis vill jag understryka att folkbildningen är en viktig del av det svenska samhället. Folkbildningen finns i hela Sverige och samlar årligen över en miljon människor i verksamhet som bl.a. syftar till att stödja demokratin, göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation, utjämna bildningsklyftor och öka delaktigheten i kulturlivet.

För regeringen är det självklart att staten ska stödja folkbildningen. Men som alltid när det gäller skattebetalarnas pengar krävs en god kontroll och transparens kring hur medlen används. Det gäller även folkbildningen. Tvärtemot vad Andersson påstår i sin fråga ställs det därför krav på Folkbildningsrådet, både kring handlingars offentlighet och redovisning av statsbidraget. Grundpremissen för Anderssons fråga är därmed felaktig.

Samma bestämmelser i tryckfrihetsförordningen som reglerar rätten att ta del av handlingar hos en myndighet gäller även för handlingar hos Folkbildningsrådet i verksamheten med fördelning av statsbidrag mellan folkhögskolor och studieförbund. Detta följer av bilagan till offentlighets- och sekretesslagen. Fördelningen av statsbidrag är en förvaltningsuppgift som Folkbildningsrådet fått i lagen om överlämnande av förvaltnings-uppgifter inom Utbildningsdepartementets verksamhetsområde. Riksdagen har fastställt syftena med det statliga bidraget till folkbildningen och beslutar i statsbudgeten om bidrag till folkbildningen. I den förordning som reglerar fördelning av statsbidrag till folkbildningen finns bestämmelser som ger Folkbildningsrådet rätt att helt eller delvis kräva tillbaka ett statsbidrag. Jag vill också uppmärksamma Andersson på att det i riktlinjerna för Folkbildningsrådets verksamhet anges att Folkbildningsrådet ska följa vissa av bestämmelserna i förordningen om årsredovisning och budgetunderlag. Enligt riktlinjerna ska Folkbildningsrådet även redovisa fördelningen av statsbidrag. Avslutningsvis har Statskontoret fått i uppdrag att genomföra en utvärdering av folkbildningen utifrån syftena för statsbidraget. En slutrapport ska lämnas i april 2018.

Jag tycker precis som Andersson att användningen av skattebetalares pengar ska redovisas och jag tror att vi är överens om att det är bra att det också sker beträffande de medel som Folkbildningsrådet har ansvar att fördela. Min bedömning är att dagens regelverk uppfyller dessa krav.

Stockholm den 19 mars 2018

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.