Till innehåll på sidan

Tillståndsprocesser för gruv- och mineralindustrin

Skriftlig fråga 2011/12:337 av From, Isak (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-01-31
Anmäld
2012-01-31
Besvarad
2012-02-08
Svar anmält
2012-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 januari

Fråga

2011/12:337 Tillståndsprocesser för gruv- och mineralindustrin

av Isak From (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Gruv- och mineralindustrin i Sverige uppskattar att investeringarna de kommande fem åren kan uppgå till 50 miljarder kronor, i vad som just nu är Sveriges mest expansiva bransch med stor betydelse för export och svensk ekonomi. Exporten av mineralvaror ökar mest, 17 procent enligt SCB under 2011, och står för 12 procent av den totala varuexporten. Det betyder stora intäkter för statskassan, tusentals nya jobb, ökad forskning och teknikutveckling som även gynnar andra branscher.

Men den avgörande frågan för om den svenska gruvindustrin ska växa och utvecklas är förutsägbara och effektiva miljötillståndsprocesser.

Som exempel har Dragon Mining Sweden AB under fyra års tid arbetat med tillståndsprocessen för att kunna fortsätta driva Svartlidengruvan i Västerbotten, just nu pågår ett trögt arbete med den andra kompletteringsomgången. Målet är kungjort i mark- och miljödomstolen, men inget datum är satt för huvudförhandlingen. Den pågående dagbrottsbrytningen i Svartliden planeras att upphöra under 2012. Därför är gruvans överlevnad och de arbetstillfällen som berörs 100 procent beroende av ett nytt tillstånd som tillåter brytning under jord.

Alla inblandade aktörer på marknaden är överens om att det finns stora möjligheter att förenkla tillståndsprocessen utan att sänka ambitionerna avseende miljöskydd.

Vad avser miljöministern att göra för att tillgodose behovet av att få snabbare och effektiva miljötillståndsprocesser?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:337 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 8 februari

Svar på frågorna

2011/12:337 Tillståndsprocesser för gruv- och mineralindustrin

2011/12:340 Miljöprövningen och gruvnäringens tillväxtmöjligheter

Miljöminister Lena Ek

Isak From och Tomas Nilsson har båda frågat mig vad jag avser att göra för att tillgodose behovet av att få snabbare och effektivare tillståndsprocesser. Båda frågorna tar sin utgångspunkt i miljöprövningens betydelse för den svenska gruvindustrin och de kan besvaras i ett gemensamt svar.

Arbetet med att förenkla och förbättra vardagen för Sveriges företagare och entreprenörer har varit, och är, en av regeringens mest prioriterade uppgifter. Det pågår kontinuerligt ett nationellt arbete med att se över och förbättra miljölagstiftningen. Just nu bereds bland annat en omfattande översyn av miljöbalkens bestämmelser om miljökonsekvensbeskrivningar med syfte att åstadkomma en tydligare lagstiftning som på ett bättre sätt tillgodoser att myndigheters, enskildas och verksamhetsutövares resurser används där de gör störst miljönytta. Kärnan i regeringens arbete är att utforma regler, processer och förfaranden som är bättre anpassade till företagens villkor och verklighet utan att det medför negativa konsekvenser avseende skyddet för miljön och människors hälsa. Lagstiftningen inom miljöområdet berör i stort sett alla företag i Sverige och det är viktigt att komma ihåg att den till stor del har sin grund i EU-rättsliga krav.

Både Miljöbalkskommittén och Miljöprocessutredningen har haft breda uppdrag att lämna förslag till hur miljöprövningen kan effektiviseras och förenklas utan att hälso- och miljöskyddskraven åsidosätts. Den svenska miljöprövningen har också reformerats vid flera tillfällen. Ett exempel är den nyligen genomförda mark- och miljödomstolsreformen. Med de nya mark- och miljödomstolarna har förutsättningar skapats för att förenkla, samordna och effektivisera handläggning och domstolsprövning. Reformen ger förutsättningar för en mer rationell användning av kompetens och resurser och ger möjligheter för en effektiv ärendehantering med hög kvalitet.

Jag vill samtidigt framhålla att det finns flera orsaker till att en miljöprövning kan ta tid. För verksamheter som kräver en miljöbalksprövning måste det i planeringen hos myndigheter, domstolar och företag finnas en framförhållning som gör det möjligt att effektivt pröva verksamheten. En förutsättning för en snabb handläggning är tydliga regler och ett gott underlag. Brister i underlaget kan göra att tillståndsmyndigheten måste begära kompletteringar vilket tar ytterligare tid i anspråk. Verksamhetsutövare har därför ett ansvar för att inte själva orsaka onödiga förseningar.

Regeringens hittills genomförda reformer ger goda förutsättningar för en effektiv miljöprövning. Nu gäller det att se till att detta verkligen ger önskad effekt för miljön och för den enskilde verksamhetsutövaren. Jag har därför inlett ett arbete med att också se över hur handläggningen kan effektiviseras och framför allt blir snabbare i hela landet. Det är inte vettigt att handläggningstiden för liknande ärenden i olika delar av landet ska kunna skilja sig åt med i vissa fall nästan två år. Därutöver har regeringen i maj 2011 utsett ett nationellt råd för innovation och kvalitet i offentlig förvaltning som ska stödja och stimulera innovations- och förändringsarbete i offentlig verksamhet som kan resultera i betydande förbättringar för medborgare och företag och effektivisering av befintliga processer. Rådet ska lämna förslag på konkreta förbättringar för medborgare och företag, till exempel genom kortare handläggningstider i specifika ärenden, och föreslå hur goda erfarenheter kan tas till vara och spridas till andra områden.

Rådet har nu, inom ramen för sitt uppdrag, åtagit sig att under våren i år genomföra en kartläggning och analys av processerna för olika slags miljötillstånd som bland annat ska omfatta tillståndsprocesserna för gruvnäringen. Tillståndsprocesserna kommer att belysas från olika aktörers perspektiv och under kartläggningen ska bland andra mark- och miljödomstolar, kommuner och verksamhetsutövare ges möjlighet att lämna synpunkter. Flaskhalsar i processerna för miljötillstånd ska identifieras och rådet ska lämna förslag på åtgärder och förbättringar till sommaren 2012.

Regeringen har således redan vid flera tillfällen agerat för att säkerställa en snabb och effektiv miljöprövning och kommer dessutom att återkomma till frågan när Nationella rådet för innovation och kvalitet i offentlig förvaltning lämnat sina förslag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.