Textilmuseet i Borås

Skriftlig fråga 2006/07:461 av Lindgren, Else-Marie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-11
Anmäld
2007-01-16
Besvarad
2007-01-17
Svar anmält
2007-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 januari

Fråga

2006/07:461 Textilmuseet i Borås

av Else-Marie Lindgren (kd)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Textilmuseet i Borås spelar en viktig roll i det nationella kulturarvet. Dess samlingar speglar bland annat industrisamhällets historia utifrån textil- och konfektionstillverkningens utveckling sett ur såväl ett teknikhistoriskt som ett produktionshistoriskt tidevarv.

Under en lång följd av år har museet samverkat med industrin, hemslöjdsrörelsen och textila formgivare inom dokumentation och insamling vilket medfört att det i samlingarna finns ett oerhört rikt källmaterial.

Museet är mycket aktivt på den nationella och internationella arenan och har haft flera kända utställningar som gett genklang i den kulturella världen långt utanför Sveriges gränser. I dag är samlingarna i Borås textilmuseum efterfrågade i hela landet. Tack vare museets erfarenheter är därför museet en nationell resurs i praktiken.

Textilmuseet fokuserar sin verksamhet på det textila kulturarvet inom kultur- och industrihistoria samt på textil form och design och textil konst. Museet är en mötesplats och kunskapsbas för hela regionen och ett resurscentrum för aktörer som vill utveckla det textila arvet.

Flera museer med tematisk inriktning som anknyter historiskt till orten åtnjuter i dag nationell status. Här kan nämnas Karlskrona med sitt marinmuseum, Växjö med glasindustrin och friluftsmuseet i Östersund.

Är statsrådet beredd att vidta åtgärder för att ge Textilmuseet i Borås nationell status?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:461 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 17 januari

Svar på fråga

2006/07:461 Textilmuseet i Borås

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Else-Marie Lindgren har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder för att ge Textilmuseet i Borås nationell status.

Jag instämmer i Else-Marie Lindgren syn på textilens betydelse för det nationella kulturarvet och som del av vår industrihistoria. Denna syn återspeglas också i statens breda åtagande inom området som sträcker sig från museisamlingar, utsmyckning av den offentliga miljön till bidrag till bland annat hemslöjdskonsulenter.

Det textila kulturarvet är även betydelsefullt som ett sätt att trygga vårt kollektiva minne, vilket också Textilmuseet i Borås på ett förtjänstfullt sätt visar. En besökare som kommer till Åkerlunds Bomullsspinneri, där museet har sina lokaler, ges en personlig inblick i den textilindustriella historien där framför allt kvinnorna spelat huvudrollen.

Med kommunen som huvudman bedriver museet en väl fungerande verksamhet som är angelägen för långt flera än kommunens invånare. Textilmuseet är därmed ett bra exempel på det delade ansvar som gäller inom den nationella kulturpolitiken. Huvudmannaskapet i sig är inte avgörande, utan det viktiga är att vi gemensamt strävar efter att bevara och tillgängliggöra vårt kulturarv. Det vet jag att Textilmuseet i Borås bidrar till och jag är därför inte beredd att vidta någon ytterligare åtgärd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.