Tätortsnära friluftsliv

Skriftlig fråga 2016/17:1409 av Cassandra Sundin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-04
Överlämnad
2017-05-16
Anmäld
2017-05-17
Svarsdatum
2017-05-24
Sista svarsdatum
2017-05-24
Besvarad
2017-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Bostadssituationen är en av de stora utmaningarna i dagens politik. En stor majoritet av befolkningen bor i kommuner där det råder bostadsbrist, och många nya bostäder måste byggas. Av naturliga skäl är bristen störst i storstadsregioner och högskoleorter. Svenskt Friluftsliv anser att det är av vikt att säkerställa möjligheterna till tätortsnära friluftsliv när nya bostadsområden planeras, inte minst ur ett folkhälsoperspektiv.

Min fråga till statsrådet Peter Eriksson är därför:

 

Anser statsrådet och regeringen att det är av vikt att i planerna för nya bostadsområden lägga in tätortsnära friluftsliv, och vilka åtgärder tänker statsrådet i så fall vidta för att detta ska förverkligas?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1409 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/03590/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1409 av Cassandra Sundin (SD) Tätortsnära friluftsliv

Cassandra Sundin har frågat mig om jag och regeringen anser att det är av vikt att i planerna för nya bostadsområden lägga in tätortsnära friluftsliv, och vilka åtgärder jag i så fall tänker vidta för att detta ska förverkligas.

Cassandra Sundin hänvisar till Svenskt Friluftsliv som anser att det är av vikt att säkerställa möjligheterna till tätortsnära friluftsliv när nya bostadsområden planeras, inte minst ur ett folkhälsoperspektiv.

Jag delar Cassandra Sundins uppfattning att tätortsnära friluftsliv har en viktig betydelse för folkhälsan. Det är därför viktigt att tillgodose god tillgång till rekreations- och friluftsområden inom rimligt avstånd till bostadsområden. Vad som är tätortsnära och rimligt avstånd kan variera lokalt, men avstånd är en faktor som påverkar friluftslivet. Detta är särskilt viktigt för grupper som barn eller funktionshindrade som har svårt att på egen hand förflytta sig längre sträckor för sitt friluftsutövande.

Friluftsliv har en ganska stark ställning i fysisk planering genom bestämmelserna i 3 och 4 kap. miljöbalken och hänsynsparagraferna i plan- och bygglagen. För en bra lagtillämpning krävs vägledning i form av kunskaps- och planeringsunderlag m.m. Där har flera kommuner på egen hand tagit fram underlag för tätortsnära friluftsliv i fysisk planering.

Boverket hade under 2011 – 2012 ett regeringsuppdrag att samordna och utveckla arbetet med samhällsplanering som stimulerar till fysisk aktivitet i vardagen. Det resulterade bl.a. i planeringsunderlaget Planera för rörelse! – en vägledning om byggd miljö som stimulerar till fysisk aktivitet i vardagen, som kommuner kan använda som stöd i den fysiska planeringen av bostadsområden.

Nu under 2016 – 2018 avser Boverket att ta fram vägledning för hanteringen av ekosystemtjänster och grönstrukturer i fysisk planering, byggande och förvaltning. Fokus ligger som sagt på ekosystemtjänster och grönstrukturer, men de har ofta en viktig koppling till tätortsnära friluftsliv.

Stockholm den 23 maj 2017

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.