Till innehåll på sidan

tandvårdsstödet till patienter 65 år och äldre

Skriftlig fråga 2002/03:1285 av Lindblad, Göran (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-08-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-08-27
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 augusti

Fråga 2002/03:1285

av Göran Lindblad (m) till socialminister Lars Engqvist om tandvårdsstödet till patienter 65 år och äldre

Vid en interpellationsdebatt sent i höstas (2002/03:26) avhandlade statsrådet och undertecknad situationen för förhandsprövningar med mera vid försäkringskassan i Skåne. Lars Engqvist lovade att tillföra resurser för att få ned handläggningstiderna, sade sig vara optimistisk och trodde problemet berodde på ett uppdämt behov och att efterfrågan skulle plana ut.

Nu mer än ett halvt år senare och efter att 65+ stödet varit i bruk drygt ett år, ser situationen inte ljusare ut. Handläggningstiderna är fortfarande över sju månader, och balansen har åter efter en kort utplaning börjat öka. Detta trots att ca 50 nya handläggare städslats vid försäkringskassan i Skåne. Dessutom klarar inte kassan av att enligt gällande förordning betala ut ersättningen inom stipulerade 30 dagar. I stället kan det dröja två månader eller mer (enligt Skånekassan kan en delförklaring till dröjsmålet vara att många inom folktandvården dröjt månadsvis med att sända in sina tandvårdsräkningar). Inom andra verksamheter leder sådan försumlighet till betalningsanmärkningar och utmätning genom kronofogden.

Jag står fast vid min uppfattning att många månaders väntetid för en gammal patient som väntar på behandling är omänskligt och otillständigt.

Vad avser statsrådet att göra för att få ordning på tandvårdssystemet till äldre?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1285 besvarad av

den 27 augusti

Svar på frågorna 2002/03:1285 om tandvårdsstödet till patienter 65 år och äldre och 1286 om tandvårdsstödet till äldre

Socialminister Lars Engqvist

Göran Lindblad har frågat mig vad jag avser att göra för att få ordning på tandvårdsstödet för äldre. I den första frågan hänvisar han till att handläggningstiderna fortfarande efter drygt ett år är långa och menar att många månaders väntetid för en gammal människa som väntar på behandling är omänskligt och otillständigt. Av den andra frågan framgår att Göran Lindblad är kritisk mot de allmänna råd som Riksförsäkringsverket har utfärdat om skälighetsbedömningen av vårdgivarnas ersättningsanspråk. Han anser att möjligheten till konkurrens på lika villkor undergrävs och att systemet bland annat kan leda till att patienter inte kan få vård i hemlandstinget.

Jag har i tidigare frågesvar redogjort för de åtgärder som har vidtagits för att förkorta handläggningstiderna. Under våren 2003 tillsattes en arbetsgrupp med representanter från Riksförsäkringsverket och försäkringskassan. Gruppen har tagit fram ett åtgärdsprogram som bland annat syftar till att förenkla de manuella rutinerna och förbättra teknikstödet. En informationsstrategi ska tas fram och statistiken förbättras för att man ska kunna följa och beskriva produktionen.

Enligt uppgift från försäkringskassan i Skåne är den genomsnittliga genomströmningstiden för ett förhandsprövningsärende för närvarande mellan fem och fem och en halv månad. Vissa ärenden kan ta längre tid, till exempel på grund av att det behövs kompletteringar. Vid en granskning av 539 slumpmässigt utvalda ärenden fann Riksförsäkringsverket att någon form av komplettering behövdes i 40 % av ärendena. Ärendena kommer in i samma takt som tidigare och någon avmattning märks ännu inte. Riksförsäkringsverkets bedömning är dock att antalet ärenden så småningom kommer att minska. Försäkringskassans målsättning är att genomströmningstiden under hösten 2003 ska vara nere i tre månader.

Riksförsäkringsverket ska inom kort, senast den 1 september 2003, avge en rapport om de åtgärder som verket och försäkringskassan har vidtagit för att minska handläggningstiderna. I rapporten ska Riksförsäkringsverket även redovisa hur handläggningstider, kvalitet och kostnad per handlagt ärende utvecklats. Jag vill avvakta denna rapport innan jag tar ställning till eventuella ytterligare åtgärder.

Riksförsäkringsverkets allmänna råd om skälighetsbedömningen trädde i kraft den 1 juli 2003 och innebär att folktandvårdens pris i respektive landsting bör vara vägledande vid prövningen. Om vårdgivarens ersättningsanspråk överstiger folktandvårdens pris bör försäkringskassan utreda skälen för detta. Ett pris som påtagligt överstiger folktandvårdens pris bör enligt de allmänna råden i regel inte godtas.

I propositionen Bättre tandvårdsstöd för äldre m.m. (prop. 2001/02:51) anförde regeringen att folktandvårdens pris borde vara vägledande vid skälighetsbedömningen av det begärda arvodet och att ett påtagligt högre pris i regel inte borde godtas. Jag finner därför inte skäl att vidta några åtgärder med anledning av verkets bedömning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.