Svenskt stöd till folkambassader

Skriftlig fråga 2022/23:410 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-01
Överlämnad
2023-03-01
Anmäld
2023-03-07
Svarsdatum
2023-03-08
Sista svarsdatum
2023-03-08
Besvarad
2023-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

I såväl diktaturen Venezuela som diktaturen Belarus finns en förhållandevis välorganiserad demokratisk opposition, och från båda dessa har man också utsett diplomatiska beskickningar (även kallade folkambassader) i andra länder.

Trots att dessa torde ha ett rejält stöd och mycket sympati från den svenska regeringen saknar de många av de möjligheter som behövs för att rent praktiskt kunna verka som legitima representanter. De kan helt enkelt, av formella skäl, inte agera fullt ut utifrån sitt folks intressen eftersom stödet från värdlandet Sverige under Socialdemokraternas regeringsår inte har varit tillräckligt. Att folkambassadens företrädare då och då deltar vid samtal med Utrikesdepartementet räcker helt enkelt inte.

Enligt Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser (SÖ 1967:1) sker upprättandet av diplomatiska relationer mellan stater genom ömsesidigt samtycke. Det är den sändande staten som utser sina diplomater, och Wienkonventionen är inte tillämplig på andra personer än de som den sändande staten har utsett och anmält till den mottagande staten. Om ett land dock väljer att de facto betrakta styret i ett land som illegitimt, öppnar det för att man också kan betrakta en annan regering som legitim.

I andra länder, såsom Storbritannien och Portugal, har vi sett hur man har agerat på detta sätt och därmed valt att förhålla sig annorlunda till denna konvention än Sverige. Till följd av att man erkänt vissa oppositionella demokrater som legitima företrädare har dessa länder haft möjlighet att frysa tillgångar tillhörande auktoritära ledare. Folkambassader runt om i världen har även kunnat överta fysisk egendom, såsom byggnader som tillhör landets ambassad. Legitima representanter har även fått diplomatiska id-kort utfärdade, en tämligen enkel åtgärd som torde ligga i linje med regeringens ambitioner avseende demokratiarbetet.

Sverige har alltför länge präglats av Socialdemokraternas passivitet i dessa frågor. Att på olika sätt understödja folkambassader är varken särskilt komplicerat eller behöver kosta särskilt mycket, samtidigt som det dels sänder tydliga signaler, dels innebär ett effektivt understöd till demokrater.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Avser ministern att likt länder som Storbritannien och Portugal verka för den typ av åtgärder som lyfts, och på vilket sätt avser ministern att utöka arbetet för att understödja folkambassader verksamma i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:410 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/03374 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:410 av Markus Wiechel (SD)
Svenskt stöd till folkambassader

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser verka för åtgärder i syfte att, likt exempelvis Storbritannien och Portugal, underlätta för folkambassader från länder som Belarus och Venezuela att verka som legitima representanter samt om jag avser utöka arbetet för att understödja folkambassader verksamma i Sverige.

Sverige erkänner inte regeringar utan tillämpar folkrättens principer för erkännande av stater. Som Markus Wiechel nämner i sin fråga, sker upprättandet av diplomatiska relationer mellan stater enligt Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser (SÖ 1967:1) genom ömsesidigt samtycke. Det är den sändande staten som utser sina diplomater och Wienkonventionen är inte tillämplig på andra personer än de som den sändande staten har utsett och anmält till den mottagande staten.

Det finns starka skäl att välja andra verktyg än de diplomatiska förbindelserna för att markera avståndstagande till ett lands politiska ledning. Detsamma gäller i fråga om att markera stöd till ett lands demokratiska opposition. Förbindelser verkar åt båda håll och Sveriges ambassaders möjligheter att upprätthålla kontakter med andra aktörer än regeringsföreträdare i mottagande stater, såsom exempelvis civilsamhälle, politisk opposition och näringslivet är värda att värna. Däremot kan såväl Sveriges ambassader, om de har fortsatt möjlighet att verka, som Utrikesdepartementet i Stockholm föra en dialog även med andra personer än diplomater som anmälts av andra stater genom deras beskickningar.

Stockholm den 8 mars 2023 –

Tobias Billström – –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.