Svar på fråga 2020/21:576 av Runar Filper (SD) Svenskt ålfiske
Runar Filper har frågat mig om jag och regeringen är intresserade av att värna den svenska ålkulturen och vilka åtgärder vi i så fall ämnar vidta.
Regeringens övergripande målsättning är att EU:s förvaltningsåtgärder ska vara i linje med den reformerade fiskeripolitikens mål och principer samt att den vetenskapliga rådgivningen utgör grunden för besluten.
Den europeiska ålen påträffas i inlandsvatten, kustvatten och i det öppna havet. Den förekommer i stora delar av Europa, Nordafrika och delar av Asien med avrinningsområden i Medelhavet. Alla individer flyttar till och från Sargassohavet, som är det enda område där ålen leker. Ålens livscykel är komplex där varje individ genomgår ett antal olika livsstadier och en omfattande migration till och mellan olika vattenområden från födsel, till uppväxt, könsmognad och lek. Mängden ålyngel som återvänder från Sargassohavet har minskat med 95–99% sedan 1970-talet. Det är viktigt att åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål genomförs i hela ålens utbredningsområde.
I enlighet med rådets förordning (EG) nr 1100/2007 av den 18 september 2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål har Sverige utarbetat en nationell plan för förvaltning av ål. Sverige fick sin plan godkänd av Europeiska kommissionen i oktober 2009. Åtgärder pågår i linje med den svenska ålförvaltningsplanen som syftar till att påskynda processen med att successivt återuppbygga det europeiska ålbeståndet vilket möjliggör ett biologiskt och socioekonomiskt långsiktigt hållbart ålfiske så att fisket efter ål kan fortleva och bidra till levande kust- och landsbygdssamhällen. Regeringens uppfattning är att den svenska ålkulturen bäst värnas genom att återuppbygga ett livskraftigt bestånd av ål.
Stockholm den 2 december 2020
Jennie Nilsson