Svenska storföretags klimatpåverkan

Skriftlig fråga 2021/22:640 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-16
Överlämnad
2021-12-16
Anmäld
2021-12-17
Svarsdatum
2021-12-30
Sista svarsdatum
2021-12-30
Besvarad
2021-12-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Sveriges Radios Ekot har i en nyligen genomförd granskning konstaterat att svenska storföretag genererar större klimatpåverkande utsläpp än 100 miljoner EU-medborgare gör tillsammans. Totalt handlar det om över 800 miljoner ton koldioxid i årliga utsläpp, baserat på data från de 30 svenska företag som bedöms ha störst klimatpåverkande utsläpp. Utsläppsdatan inkluderar både direkta och indirekta utsläpp. Granskningen tydliggör att flera svenska storföretag bara redovisar en bråkdel av de utsläpp som deras produkter och tjänster ger upphov till.

För att möta klimatkrisen krävs enligt Vänsterpartiet stora politiska satsningar på omfördelning och massiva klimatinvesteringar. Marknaden förmår varken att möta klimatkrisen i nödvändig takt eller att fördela resurser rättvist. Politiken kan och måste ställa krav på att industrin ställer om, och företagen ska hjälpas med ett grönt investeringsprogram och satsningar på ny teknik. Det ska vara ett program med utgångspunkt i uppdaterade klimatmål för alla utsläpp som svensk politik har inflytande över, som svarar mot den senaste forskningen och som bygger på solidaritet med framtida generationer och andra delar av världen. Den nationella klimatlagstiftningen måste stärkas även för de företag som omfattas av EU:s utsläppshandel, och politiken måste ställa krav på att storföretagen redovisar samtliga utsläpp som verksamheten orsakar såväl nationellt som globalt.

Med anledning av det ovannämnda vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Avser ministern att ta initiativ till åtgärder som ställer högre krav på de stora företagens klimatåtaganden samt på deras redovisning av hela deras koldioxidavtryck nationellt och globalt?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:640 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)


Svar på fråga 2021/22:640 av Jens Holm (V)
Svenska storföretags klimatpåverkan

Jens Holm har frågat mig om jag avser att ta initiativ till åtgärder som ställer högre krav på de stora företagens klimatåtaganden samt på deras redovisning av hela deras koldioxidavtryck nationellt och globalt.

Många svenska företag rapporterar i dag såväl direkta som indirekta utsläpp. Regeringen ser positivt på att företag kartlägger sina utsläpp noga och genomför ambitiös klimatrapportering.

Ekots granskning redovisar såväl direkta som indirekta utsläpp från företag, inklusive utsläpp som sker när produkter som tillverkats av svenska företag, exempelvis lastbilar, används i andra länder. Sverige ska ta sitt fulla ansvar för att beräkna, rapportera och följa upp sina nationella utsläpp i enlighet med högt ställda nationella och internationella krav. Regeringen och berörda myndigheter arbetar också löpande för förbättrad rapportering och utvecklade mätmetoder. Det internationella samarbetet på klimatområdet är organiserat så att alla länder ansvarar för de utsläpp som sker i respektive land. Jag avser inte försöka ändra på denna ordning.

Däremot kommer Sverige även fortsättningsvis att vara en starkt pådrivande kraft för att höja ambitionerna i klimatpolitiken, såväl internationellt som inom EU. Det är avgörande att vi får ner världens samlade utsläpp av växthusgaser, inte bara de som sker inom Sveriges gränser.

För att minska de globala växthusgasutsläppen i den utsträckning som vi i Sverige har rådighet över, är minskade utsläpp från svensk privat och offentlig konsumtion ett viktigt led. Miljömålsberedningen har därför fått i uppdrag att bereda frågan om mål för konsumtionsbaserade utsläpp och ska redovisa resultatet av arbetet i februari.

Regeringen kommer även fortsatt arbeta för att underlätta den snabba omställning som nu sker, inte minst inom industrin och i transportsektorn. De satsningar regeringen gör genom exempelvis Industriklivet, Klimatklivet och genom de gröna kreditgarantierna stöttar omställningen som svenska företag nu genomför. Tillsammans med höga krav och ekonomiska styrmedel som energi- och koldioxidskatter samt EU:s utsläppshandel ges en effektiv styrning mot minskade utsläpp.

Regeringen fortsätter också satsningarna på de specifika initiativ som syftar till att stärka företags klimatåtaganden och bidra till klimatomställningen. Exempelvis har regeringen tagit initiativ till både Fossilfritt Sverige och LeadIT som syftar till att stödja och uppmuntra företag, såväl i Sverige som utomlands, i sin omställning. Genom att bidra till att ny teknik utvecklas som kan spridas globalt och fortsätta ha en hög ambition både i det nationella och i det internationella klimatarbetet kan vi bidra till att minska såväl direkta som indirekta utsläpp från varor och produkter.

Stockholm den 29 december 2021

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.