Svenska Spel och spelberoende

Skriftlig fråga 2000/01:1026 av Hagström, Caroline (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-06
Anmäld
2001-04-17
Besvarad
2001-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 april

Fråga 2000/01:1026

av Caroline Hagström (kd) till finansminister Bosse Ringholm om Svenska Spel och spelberoende

Enligt uppgifter i TV-programmet Folkhemmet har en tobakshandlare som varit ombud för Svenska Spel fällts i domstol för att han inte sagt nej till insatser från en spelberoende. Enligt vad som redovisades i programmet har spelombudet i fråga följt regelverket som innebär att han kontaktat Svenska Spel när insatserna överstigit 10 000 kr. Svenska Spel har givit klartecken till fortsatt spelande.

Den märkliga situationen uppstår då en privat småföretagare som följer regelverket ändå fälls i svensk domstol för medverkan till det spelberoende som spelaren uppenbarligen led av. Samtidigt ställs inte Svenska Spel till svars som är den ytterst ansvarige aktören för denna händelse.

Jag anser att detta inte kan ligga i linje med den allmänna rättsuppfattningen. Staten måste nu ta ett betydligt större ansvar för Svenska Spels verksamhet som leder till omfattande spelberoende och i detta fall till att en småföretagare som följt bolagets regler blir dömd. Jag har i tidigare fråga tagit upp den aggressiva marknadsföring som Svenska Spel bedriver och då svarade finansministern att det var bolagets sak att sköta. Men ett helstatligt bolag har en ägare, i detta fall regeringen. Vi som politiskt förtroendevalda måste då kunna ha en uppfattning om det bolag vi ytterst äger har en rimlig hållning och verksamhet.

Jag vill fråga finansministern om han med anledning av ovan redovisade händelse är beredd att vidta några åtgärder gentemot Svenska Spel.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1026 besvarad av

den 25 april

Svar på fråga 2000/01:1026 om Svenska Spel och spelberoende

Finansminister Bosse Ringholm

Caroline Hagström har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder mot AB Svenska Spel med anledning av att en tobakshandlare, som varit ombud för AB Svenska Spel, fällts i domstol.

I det aktuella fallet dömdes en spelare för grov förskingring avseende mycket betydande belopp, som han använt under lång tid för spel på i huvudsak spelformen Oddset, hos en tobakshandlare som var ombud för AB Svenska Spel. Ombudet dömdes i sin tur för bl.a. grovt häleri och bokföringsbrott i anledning av sin medverkan i saken. I strid mot gällande regler hade det också förekommit spel på kredit.

Jag har inhämtat från AB Svenska Spel att de regler som Caroline Hagström i sin fråga refererar till fungerar på följande sätt. För att förhindra storspel på enskilda kombinationer i spelet Oddset har AB Svenska Spel av säkerhetsskäl infört spärrar på ombudens terminaler vilket innebär att man kan spela för maximalt 15 000 kr. Därefter stängs ombudets terminal och kan inte ta emot ytterligare insatser. Ombudet är då hänvisad till att ringa AB Svenska Spel för att få terminalen öppnad igen, vilket ombudet i det aktuella fallet gjort. Dessa regler har AB Svenska Spel infört för att upptäcka eventuellt spelfusk inom spelet Oddset. Dock torde det vara en omöjlighet att införa regler som helt skyddar mot brottsliga eller illojala gärningar. AB Svenska Spel var naturligtvis omedvetet om att spelaren i detta fall regelbundet för egen räkning spelade för stora summor och att det dessutom förekom spel på kredit.

AB Svenska Spel är en egen juridisk person. Jag har fullt förtroende för AB Svenska Spels styrelse och dess ledning samt det svenska rättssystemet och finner därför ingen anledning att vidta några åtgärder i ärendet.

När det gäller vård och behandling av personer med spelberoendeproblem ger staten stöd bl.a. till Spelberoendes Riksförbund samt de lokalföreningar som är anslutna till förbundet. Dessutom finansierar statliga Folkhälsoinstitutet ett 020-nummer dit spelberoende eller anhöriga till spelberoende kan vända sig för att få råd och stöd.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.