Svensk implementering av Romstadgan

Skriftlig fråga 2006/07:692 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-21
Anmäld
2007-02-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-03-07
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2006/07:692 Svensk implementering av Romstadgan

av Birgitta Ohlsson (fp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Den internationella brottmålsdomstolen (ICC) utgör kulmen på en rättslig utveckling. I kampen för att upprätthålla respekten för de mänskliga rättigheterna förtjänar domstolen ett starkt stöd från Sverige, som ratificerade Romstadgan för ICC i juni 2001, för snart sex år sedan.

Som part till Romstadgan har Sverige ett intresse av att ändra sin lagstiftning så att det är möjligt att döma personer för de brott som framgår av stadgan, folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser, oavsett var brotten är begångna och vem som är gärningsman eller offer. Så har ännu inte skett, vilket är allvarligt då det finns en risk att personer inte kan lagföras för dessa brott här. Betänkandet om internationella brott och svensk jurisdiktion (SOU 2002:98) publicerades i november 2002. Remissrundan var klar i april 2003. I princip samtliga remissvar tillstyrker de lagförslag som lämnades i betänkandet.

Vad avser justitieministern att vidta för åtgärder så att Romstadgan införs i svensk rätt?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:692 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 7 mars

Svar på fråga

2006/07:692 Svensk implementering av Romstadgan

Justitieminister Beatrice Ask

Birgitta Ohlsson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder så att Romstadgan införs i svensk rätt.

Det är självklart mycket viktigt att svensk strafflagstiftning möjliggör lagföring av personer som begått folkmord, brott mot mänskligheten eller krigsförbrytelser. Även om nuvarande bestämmelser ger sådana möjligheter kan regleringen göras tydligare och bringas i bättre överensstämmelse med den internationella rättens utveckling.

Jag har i tidigare frågesvar till riksdagen sagt att det är min ambition att lägga fram förslag till lagstiftning på området. Den ambitionen ligger fast men jag kan i dagsläget inte säga exakt när det kommer att ske.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.