studiefinansiering för personer över 50 år

Skriftlig fråga 2002/03:236 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-12-04
Anmäld
2002-12-04
Besvarad
2002-12-10
Svar anmält
2002-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 december

Fråga 2002/03:236

av Ameer Sachet (s) till utbildningsminister Thomas Östros om studiefinansiering för personer över 50 år

Utvecklingen med en åldrande befolkning innebär en stor utmaning för svensk ekonomi och det svenska välfärdssystemet. I dag har de som fyllt 50@55 år möjlighet att komplettera sina studier på grundskole- och gymnasienivå med hjälp av särskilt utbildningsbidrag. Vid årsskiftet 2002/03 upphör Kunskapslyftet som ett särskilt projekt och ett nytt riktat statsbidrag till kommunal vuxenutbildning införs den 1 januari 2003. Det nya rekryteringsbidraget till vuxenstuderande får lämnas till och med det kalenderår då den studerande fyller 50 år. Denna grupp kan inte heller söka studiemedel.

Enligt riksdagens beslut våren 2001 är målet för vuxnas lärande att alla vuxna ska ges möjlighet att utvidga sina kunskaper och utveckla sin kompetens i syfte att främja personlig utveckling. Målet är att hela svenska befolkningen ska orka med arbetslivet till man når pensionsåldern 65@67 år. Arbetsmarknaden ställer alltmer högre krav på en formell utbildning för att kunna söka de lediga jobben eller behålla det arbete man har. Alltfler av de arbetsmarknadsutbildningar som AMS driver har som krav gymnasienivå i matematik, svenska och engelska. Kompletterande studier på grundskole- och gymnasienivå blir då en förutsättning för dessa personer att kunna vara med och påverka sin situation på arbetsmarknaden.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga utbildningsministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att underlätta studiefinansiering för personer över 50 år så att de kan komplettera sina studier på grundskole- och gymnasienivå?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:236 besvarad av

den 11 december

Svar på fråga 2002/03:236 om studiefinansiering för personer över 50 år

Utbildningsminister Thomas Östros

Ameer Sachet har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att underlätta studiefinansiering för personer över 50 år så att de kan komplettera sina studier på grundskole- och gymnasienivå.

Regering och riksdag har under åren 1997@2002 genomfört en särskild satsning på vuxenutbildning, Kunskapslyftet, som har gett ca 800 000 människor möjlighet att skaffa sig en bättre grundläggande utbildning. Samtidigt med kunskapslyftet infördes det särskilda utbildningsbidraget, UBS.

Kunskapslyftet håller nu på att övergå i en reguljär insats. Från och med den 1 januari 2003 kommer statens stöd till kommunerna vad gäller finansiering av utbildningsplatser inom den kommunala vuxenutbildningen att ske på ett permanent sätt enligt delvis nya riktlinjer. Dessutom införs ett nytt rekryteringsbidrag till vissa vuxenstuderande. Rekryteringsbidraget är ett stöd med mycket förmånliga bidragsnivåer. Avsikten är att landets kommuner ska kunna använda rekryteringsbidraget som ett verktyg i sin uppsökande verksamhet för att stimulera till studier på grundskole- och gymnasienivå. Kommunerna ska avgöra vilka personer som uppfyller de grundläggande förutsättningarna för att få bidraget.

Rekryteringsbidraget är vidare avsett för personer som är högst 50 år och som i princip inte studerat tidigare. Motivet till den övre åldersgränsen är att den måste överensstämma med åldersgränsen i studiemedelssystemet eftersom rekryteringsbidraget ska stimulera till fortsatta studier. Utan koppling till studiemedelssystemet är risken stor att enskilda personer kommer att rekryteras till studier som inte kan avslutas med statligt finansierat studiestöd.

I samband med studiemedelsreformen förra året höjdes åldersgränsen för studiemedel från 45 till 50 år. Gränsen bestämdes bland annat mot bakgrund av tidigare erfarenheter av antalet studerande i olika åldersintervall, men också av kravet att de som tar studiestöd ska ha en realistisk möjlighet att återbetala sina studielån.

I det nya studiestödssystemet infördes även en möjlighet för personer över 50 år att få studiemedel i form av studiebidrag för studier på vissa särskilda bristyrkesutbildningar. Frågan om den övre åldersgränsen i studiemedelssystemet diskuterades ingående vid införandet av det nya rekryteringsbidraget. Beräkningar som gjordes internt inom Regeringskansliet visade att skuldbördan och därmed återbetalningen skulle bli orimligt tung för den enskilde om åldersgränsen höjdes och återbetalningstiden som en följd av detta förkortades.

Det finns dessutom möjlighet för personer över 50 år som är arbetslösa eller riskerar långtidsarbetslöshet att under vissa förutsättningar gå en reguljär utbildning med aktivitetsstöd.

Korttidsutbildade har också en möjlighet att få bidrag för korttidsstudier på grundskole- eller gymnasienivå. Sådant bidrag kan lämnas till och med då den studerande fyller 64 år.

Frågan om hur förutsättningarna för ett livslångt lärande ska förbättras måste ses i ett bredare perspektiv än vad studiestödssystemet medger. De allra flesta vuxenstuderande kommer under nästa år att finna en bra studiefinansiering inom ramen för studiestödssystemet eller det nya rekryteringsbidraget. Jag ser positivt på att skapa bättre möjligheter för personer över 50 år att studera, men kostnaden för en sådan reform måste vägas mot andra angelägna insatser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.