Studie om Brå

Skriftlig fråga 2019/20:731 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-09
Överlämnad
2020-01-10
Anmäld
2020-01-14
Svarsdatum
2020-01-22
Sista svarsdatum
2020-01-22
Besvarad
2020-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under de senaste åren har frågan om så kallade fake news varit vanligt förekommande i debatten. Detta är en viktig och angelägen fråga att ständigt diskutera och hålla levande. Enligt min mening har det funnits stor samsyn inom svensk politik om vikten av att lita på vetenskapen men också då det gäller våra myndigheters oberoende. Detta är inte minst viktigt då det gäller expertmyndigheter som förfogar över egna forskningsanslag och därmed kan finansiera sin egen forskning.

I december publicerades en studie om myndigheten Brottsförebyggande rådet (Brå) som var gjord av forskare vid Linköpings universitet. Av studien framgick att myndighetens, och framför allt dess forsknings, oberoende ställning var diskutabel då såväl slutsatser som utredningsresultat vid vissa tillfällen upplevts bli tillrättalagda av olika instanser innan resultaten kunde presenteras.

Resultatet av Linköpingsforskarnas studie är mycket illavarslande. Visar det sig korrekt dessutom ytterst oacceptabelt.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit eller kommer att vidta för att följa upp de alarmerande slutsatser som forskarna vid Linköpings universitet har presenterat då det gäller forskning vid Brå?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:731 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju20

20

/

00065

/

POL

Justitiedepartementet

Justitie- och

migrations

ministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:731 av Betty Malmberg (M)
Studie om Brå

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit eller kommer att vidta för att följa upp de slutsatser som forskarna vid Linköpings universitet har presenterat då det gäller forskning vid Brå.

Frågan ställs mot bakgrund av rapporten Går det att lita på Brå? En studie om bias i myndighetsforskning som publicerades vid Linköpings universitet i december förra året. Rapporten ledde till en diskussion om Brås verksamhet, men det framkom även kritik mot studien.

Brå är en viktig källa till kunskap om brottsutvecklingen, rättsväsendets verksamheter och det brottsförebyggande arbetet. För en forskningsmyndighet som Brå är kraven på legitimitet och saklighet grundläggande. Att myndigheten är självständig i sina bedömningar och slutsatser är därför avgörande.

Regeringen kan ge Brå i uppdrag att analysera frågor genom regeringsuppdrag. Men regeringen lägger sig aldrig i resultaten. Brå kan också genomföra studier på eget initiativ. Under min tid som justitieminister har varken regeringen, jag eller Justitiedepartementet försökt påverka Brås slutsatser och bedömningar.

Regeringsformen anger att förvaltningsmyndigheterna ska iaktta saklighet och opartiskhet i sin verksamhet. Ledningen för en förvaltningsmyndighet ansvarar enligt myndighetsförordningen inför regeringen för att verksamheten bedrivs enligt gällande rätt och att den redovisas på ett tillförlitligt och rättvisande sätt. Brå har med anledning av rapporten uttalat sig om att det går att lita på myndighetens forskning och statistik och att myndigheten inte ändrar i några slutsatser efter avstämning med Justitiedepartementet. Jag har förtroende för att Brå värnar sin självständighet och ständigt arbetar för att utveckla sin verksamhet.

Stockholm den 21 januari 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.