Stödfond till iranska feminister

Skriftlig fråga 2016/17:860 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-15
Överlämnad
2017-02-16
Anmäld
2017-02-17
Svarsdatum
2017-02-22
Sista svarsdatum
2017-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 11–12 februari besökte statsminister Stefan Löfven tillsammans med andra regeringsmedlemmar och en näringslivsdelegation den islamistiska diktaturen Iran. Rättsstatens principer saknas. Flera människorättsorganisationer har uttryckt oro över utvecklingen i landet. Människor utsätts för orättvisa processer och avrättas brutalt. Amnesty International har nyligen larmat om att tortyr, piskning och annan brutal misshandel i stor utsträckning används.

I Iran råder ett kompakt kvinnoförtryck. Kvinnor är andra klassens invånare och saknar de rättigheter män har. Bland annat är de enligt lag tvingade att bära huvudduk, hijab. Mot detta kämpar modiga feministiska aktivister, bland annat genom kampanjen #MyStealthyFreedom, där iranska kvinnor lägger upp bilder på sig själva utan slöja.

Vi vet att genom hela historien har MR- och demokratiaktivister varit helt centrala i övergången från diktatur till demokrati. Så kommer det att vara också i Iran. Därför är det av största vikt att progressiva och demokratiska länder som Sverige stöder aktivisterna. När regeringen besöker diktaturer borde det vara lika självklart för regeringen att ta med sig representanter från MR-organisationer som från det svenska näringslivet. 

Jag vill mot bakgrund av ovanstående fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Är ministern beredd att starta en stödfond till feministiska aktivister i Iran?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:860 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:860 av Birgitta Ohlsson (L) Stödfond till iranska feminister

Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag är beredd att starta en stödfond till feministiska aktivister i Iran.

Jag delar Birgitta Ohlssons oro för de bristande möjligheterna för kvinnor att åtnjuta sina mänskliga rättigheter i Iran. Regeringen ser mycket allvarligt på situationen för mänskliga rättigheter i Iran och vi tar kontinuerligt upp frågan i våra kontakter med iranska företrädare. Detta gjordes givetvis också under statsministerns besök i Iran den 11-12 februari.

I samband med statsministerns besök undertecknades ett samförstånds-avtal om samarbete och utbyte i frågor om att öka kvinnors deltagande i arbetslivet och i samhället. Det är positivt att vi, trots stora skillnader i synen på kvinnors mänskliga rättigheter, kan ha ett sådant utbyte med Iran.

Regeringen och ambassaden i Teheran är engagerade i det viktiga arbete som görs inom civilsamhället i frågor som rör mänskliga rättigheter i Iran. Vi träffar regelbundet civilsamhällesorganisationer och inhämtar deras synpunkter, vilket också skedde inför statsminsterns besök. Regeringen kommer att fortsätta att stödja och involvera civilsamhället i dessa frågor. Biståndsstrategin ”Särskilda insatser för mänskliga rättigheter och demokratisering” genomförs av Sida på regeringens uppdrag, med jämställdhet som ett särskilt mål. Inom ramen för denna strategi kan civilsamhällesaktörer också ges stöd.

Stockholm den 22 februari 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.