Statliga bolag och klimatmål

Skriftlig fråga 2018/19:305 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-25
Överlämnad
2019-02-25
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-03-06
Sista svarsdatum
2019-03-06
Besvarad
2019-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Alla länder måste agera för att uppnå klimatmålen från klimattoppmötet i Paris 2015. Till 2030 måste världens utsläpp halveras. Med dagens ambitionsnivå kommer vi tyvärr inte att göra det.

I höstas avslöjade Dagens industri att den tyngsta svenska näringslivsorganisationen, Svenskt Näringsliv, aktivt motarbetar höjda klimatmål på EU-nivå. I Svenskt Näringslivs styrelse finns flera statliga bolag representerade, exempelvis Vattenfall, LKAB, SJ, Systembolaget och Apoteket AB. Med andra ord har vi en situation där den svenska regeringen vill ha höjda klimatmål men där några av våra största statliga bolag motarbetar detta. Enligt vår nya klimatlag och vårt klimatpolitiska ramverk ska alla sektorer verka för att våra klimatmål nås. Våra statliga bolag är inte undantagna detta.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att våra statliga bolag inom ramen för medlemskapet i Svenskt Näringsliv ska sluta motarbeta höjda klimatambitioner?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:305 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)




Svar på fråga 2018/19:305 av Jens Holm (V) Statliga bolag och klimatmål

Jens Holm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att våra statliga bolag inom ramen för medlemskapet i Svenskt Näringsliv ska sluta motarbeta höjda klimatambitioner.

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga och temperaturökningen riskerar att leda till mycket allvarliga konsekvenser. Regeringen ställer genom statens ägarpolicy krav på bolagen med statligt ägande att agera föredömligt inom området hållbart företagande. Detta inkluderar att bolagen ska arbeta för en minskad klimat- och miljöpåverkan genom en hållbar och giftfri resursanvändning, för att det av riksdagen beslutade generationsmålet och de beslutade miljökvalitetsmålen samt Parisavtalet ska uppnås.

Det är naturligt att bolagen med statligt ägande är medlemmar i näringslivsorganisationer. Sådana organisationer deltar i samhällsdebatten, ibland i överensstämmelse med sittande regerings linje på området och ibland i överensstämmelse med andra åsikter.

Mot bakgrund av de krav regeringen ställer på bolagen med statligt ägande inom området hållbart företagande, och på att bolagen även i övrigt ska agera så att de åtnjuter offentligt förtroende, utgår jag ifrån att bolagens representanter för fram argument och ståndpunkter i debatten som är balanserade och välgrundade.

Stockholm den 5 mars 2019

Näringsministern

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.