Till innehåll på sidan

sprinkleranläggningar på vårdinstitutioner

Skriftlig fråga 2003/04:1568 av Jóhannesson , Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-08-27
Besvarad
2004-09-10
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 augusti

Fråga 2003/04:1568

av Berit Jóhannesson (v) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om sprinkleranläggningar på vårdinstitutioner

I Boverkets regler om brandskydd finns inga krav på sprinkler i lokaler för vårdinstitutioner. Något som, om det blir obligatoriskt, skulle rädda människoliv varje år. År 2003 uppmärksammande Vänsterpartiet detta i en motion (2003/04:v238) till regeringen. Motionen behandlades av bostadsutskottet (BoU06) som i sitt svar, bland annat skrev: "Boverket ser för närvarande över sina byggregler avseende särskilda boendeformer för äldre, och avsikten är att samarbetet bland annat ska omfatta denna fråga. I detta sammanhang kommer även frågan om eventuella krav på sprinkleranläggningar och andra lösningar som kan höja säkerheten att prövas."

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Lars-Erik Lövdén:

Vad avser statsrådet att göra för att påskynda ett obligatoriskt införande av sprinkleranläggningar på vårdinstitutioner?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1568 besvarad av

den 10 september

Svar på fråga 2003/04:1568 om sprinkleranläggningar på vårdinstitutioner

Miljöminister Lena Sommestad

Berit Jóhannesson har frågat statsrådet Lövdén vad han avser att göra för att påskynda ett obligatoriskt införande av sprinkler i lokaler för vårdinstitutioner.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Bestämmelser för utformning av byggnader från bland annat brandskyddssynpunkt finns i Boverkets byggregler. Av byggreglerna framgår att de tekniska kraven och utformningen av en byggnad vad gäller bland annat brandskyddet måste avpassas till vad byggnaden är avsedd att användas för. De personer som ska vistas där kan vara sjuka och sängliggande, eller ha omfattande funktionshinder. Detta är förutsättningar som enligt reglerna ställer högre krav på bland annat valet av utformning för att förhindra och begränsa spridning av brand till andra delar av byggnaden samt möjligheterna att trygga utrymning av byggnader.

Utvecklingen mot en allt äldre befolkning gör att mellanformer mellan till exempel lokaler för vård och olika boendeformer uppkommer. Detta är förhållanden som berör flera myndigheters ansvarsområden, förutom Boverket främst Socialstyrelsen och Statens räddningsverk. Verken följer utvecklingen på området och samarbetar omkring frågor för att förebygga och minska följderna av bränder. Resultatet av dessa diskussioner och överväganden utgör en viktig del i underlaget för den inom Boverket pågående översynen av byggreglerna. Enligt tillgängliga uppgifter finns inget som tyder på att byggreglerna i sig inte skulle vara tillfyllest vad gäller de lokaler som avses i frågan.

I bygglagstiftningen finns inte krav på användning av sprinklersystem. När sprinklersystemen används kan de till exempel ersätta andra krav och vara ett alternativt sätt att uppfylla vissa brandskyddskrav.

Enligt min mening finns det anledning att också mer generellt vid översynen av byggreglerna beakta de förändringar som skett i användning av byggnader. Möjligheterna att det fortlöpande utvecklas nya tekniska lösningar och hjälpmedel för att förhindra och begränsa bränder är andra betydelsefulla moment att beakta vid utformningen av kraven. En viktig utgångspunkt vid översynen av byggreglerna är att utforma dem så att de främjar uppkomst av nya tekniska lösningar, vilket brukar benämnas funktionskrav, som dessutom ska vara verifierbara. Detta är synsätt och aspekter som beaktas i det pågående översynsarbetet.

Sammantaget är jag mot bakgrund av det nämnda inte beredd att uttala mig för att speciella tekniska lösningar införs i lokaler avsedda för vissa ändamål, som sprinklersystem är exempel på. Jag vill dock betona att regeringen anser att brandskydd är en viktig fråga och att jag kontinuerligt följer utvecklingen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.