språktest för invandrare

Skriftlig fråga 1998/99:553 av Ruwaida, Yvonne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-04-20
Anmäld
1999-04-27
Besvarad
1999-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:553 av Yvonne Ruwaida (mp) till statsrådet Pierre Schori om språktest för invandrare

den 20 april

 

I Trollhättan har 67 invandrare genomgått ett språktest och inte ansetts tillräckligt kunniga i svenska för att få en anställning. Följden har blivit att de då inte heller fått behålla sin a-kassa. Arbetsförmedlingen i Trollhättan anser sig inte ha några lämpliga arbetsmarknadsåtgärder att erbjuda de invandrare som inte klarade språkprovet. Enligt Per Olsson, biträdande direktör för länsarbetsnämnden i Göteborg, brottas många arbetsförmedlingar med samma problem. Denna typ av behandling är diskriminerande och orimlig.

 

Hur avser regeringen agera så att människor inte behöver genomgå språktest på arbetsförmedlingen och bli uteslutna från a-kassan?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:553 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:553 om språktest för invandrare
    Näringsminister Björn Rosengren

den 28 april

 

Yvonne Ruwaida har frågat statsrådet Pierre Schori hur regeringen avser att agera så att människor inte behöver genomgå språktest på arbetsförmedlingen och utifrån testresultaten få rätten till arbetslöshetsersättning ifrågasatt. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Frågan är ställd utifrån att Arbetsförmedlingen i Trollhättan har låtit ett hundratal personer göra ett språktest och utifrån testresultaten bedömt att över 60 personer inte är anställbara på grund av bristande kunskaper i svenska.

AMS styrelse har vid sammanträde den 16 april 1999 behandlat bl.a. frågan om bristande språkkunskaper är tillräckliga skäl för att avstänga någon från arbetslöshetsersättning. AMS uppfattning är att regelverket för arbetslöshetsförsäkringen inte ger stöd för att avstänga någon från ersättning av det skälet att kunskaperna i svenska är bristfälliga.

Länsarbetsnämnden i Västra Götalands län har mer ingående granskat Arbetsförmedlingen i Trollhättans agerande i samband med språktesten. Länsarbetsnämnden har konstaterat att arbetsförmedlingen inte har hanterat frågan korrekt. Länsarbetsnämnden har därför klargjort för arbetsförmedlingen att arbetssökande som inte behärskar det svenska språket inte skall förvägras ersättning.

Regeringen utgår från att det som har hänt i Trollhättan är en engångshändelse som inte speglar Arbetsmarknadsverkets policy för hur man hanterar språktest. Framkommer det brister i språket, som visar sig vid t.ex. språktest, skall dessa brister övervinnas genom nödvändiga insatser från ansvariga aktörer. För att ge personer med bristande språkkunskaper en möjlighet krävs bl.a. insatser i form av utbildning och en väl fungerande samverkan mellan kommunen, arbetsförmedlingen och näringslivet.

I detta sammanhang vill jag också säga att det nog behövs att vi alla ifrågasätter våra egna attityder till vilka krav vi ställer på personer som kommer till vårt land. Språket är mycket viktigt, men det kanske är så att vi i vissa fall ställer orimliga krav. Kan vi ändra våra egna attityder och bli lite mer toleranta så kommer vi att kunna ge många personer med utländsk bakgrund en chans att komma in i samhället och arbetslivet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.