Spenderande av skattebetalarnas pengar

Skriftlig fråga 2016/17:491 av Marta Obminska (M)

Marta Obminska (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Ett projekt om värdegrunder inom statsförvaltningen inleddes år 2010. Det skulle ha avslutats vid årsskiftet till år 2011, men förlängdes med fyra år. Ambitionen var att skapa ett mer permanent förhållningssätt i etiska frågor för alla statstjänstemän. Så reagerade dåvarande statsrådet Stefan Attefall (KD) när det i medierna framkom att myndigheter spenderade skattebetalarnas pengar på i vissa fall iögonfallande påkostade fester med mera.

Den senaste tiden har det på nytt rapporterats om vidlyftigt spenderande av skattemedel. Aftonbladet har funnit att nästan 5,7 miljarder kronor har använts till representation, kurser och konferenser under år 2015. Naturligtvis är det inte så att varje spenderad krona har varit ett slöseri. Exempelvis är det i många fall motiverat med kompetensutveckling och personalvård, men vissa åtgärder verkar ha vidtagits i strid med gällande regler och riktlinjer. Till exempel har betydande belopp getts bort i dricks.

Det är angeläget att hantera skattebetalarnas pengar varsamt. Som tidigare socialministern Gustav Möller (S) uttryckte saken: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder planerar statsrådet att vidta med anledning av den senaste tidens medieuppgifter om vidlyftigt spenderande av skattebetalarnas pengar i form av dricks med mera?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2016-12-12 Överlämnad: 2016-12-12 Anmäld: 2016-12-13 Svarsdatum: 2016-12-27 Sista svarsdatum: 2016-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga