Till innehåll på sidan

Spelsajter utan licens som riktar sig till svenska spelare

Skriftlig fråga 2019/20:467 av Jonas Andersson i Linköping (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-21
Överlämnad
2019-11-22
Anmäld
2019-11-26
Svarsdatum
2019-12-04
Sista svarsdatum
2019-12-04
Besvarad
2019-12-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Sedan den 1 januari 2019 och de ändringar som därefter följde på den svenska spelmarknaden har mycket hänt på det aktuella politiska området. Även om kanaliseringen på den svenska spelmarknaden av regeringen bedöms vara hög gällande spel som sker hos aktörer inom ramen för licenssystemet finns det problem att ta tag i. Uppgifter från Spelinspektionen anger att kanaliseringsgraden var 91 procent under de två första kvartalen 2019 men att andelen senare under året sjunkit. Det finns dock bedömare inom spelbranschen som menar att andelen spelande som sker på spelsajter utan licens i själva verket kan vara betydligt högre än vad som görs gällande från myndighetshåll. Oavsett den verkliga kanaliseringsgraden kvarstår problemet med aktörer utan svensk licens som riktar in sig mot svenska spelare.

Det finns en marknad med olicensierade alternativ som riktar in sig mot svenska spelare i dagens läge. Att spelare väljer att vända sig till dessa alternativ i stället för de licensierade alternativen kan exempelvis bero på att spelsajterna erbjuder bonusar och kampanjer som saknas i licensierade alternativ. Det kan också handla om att sajterna vill fånga in spelare som anmält sig till Spelpaus i ett tidigare skede men som nu vill börja spela igen. Det handlar med andra ord om olicensierade alternativ som försöker fånga in en högriskgrupp av spelare.

I medierna har det också framhållits att det finns spelaktörer som nyttjar varumärken med giltig svensk licens, men samtidigt har dessa aktörer också exempelvis Maltalicensierade varumärken som verkar utanför licenssystemet men som också riktar in sig mot svenska spelare. På så sätt når man spelare i Sverige både innanför och utanför licenssystemet. Detta är naturligtvis problematiskt sett till dagens lagstiftning på spelområdet och syftena med densamma. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Hur avser statsrådet att agera för att öka kanaliseringsgraden och hantera problematiken med spelsajter utan licens som riktar sig till svenska spelare?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:467 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



Fi2019/03938/OU

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:467 av Jonas Andersson i Linköping (SD) Spelsajter utan licens som riktar sig till svenska spelare

Jonas Andersson i Linköping har frågat mig hur jag avser att agera för att öka kanaliseringsgraden och hantera problematiken med spelsajter utan licens som riktar sig till svenska spelare.

Det främsta syftet med omregleringen var att återta kontrollen över spelmarknaden och skydda svenska konsumenter. En viktig del i det är att stänga ute olagliga aktörer från den svenska spelmarknaden.

I den nya spelregleringen finns ett flertal bestämmelser som syftar till att stänga ute olagliga spelföretag. Som exempel har straffen skärpts för främjande och tillhandhållande av olovligt spel i förhållande till vad som gällde enligt lotterilagen. Spelinspektionen har getts mandat att besluta om betalningsblockering och varningsmeddelanden. Vidare har en bestämmelse införts som gör spelares vinster på olagliga spelsajter skattepliktiga. Spelinspektionen har av regeringen i uppdrag att utöva tillsyn över efterlevnaden av spellagen. Den pågående Spelmarknadsutredningen har i uppdrag att föreslå ytterligare åtgärder för att stänga ute olicensierat spel.

Regeringen följer utvecklingen noga och är beredd att vidta ytterligare åtgärder om det behövs.

Stockholm den 3 december 2019

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.