Solcellsstöd utan övergångsregler

Skriftlig fråga 2020/21:1872 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-18
Överlämnad
2021-02-18
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Med hänvisning till svaret på min tidigare fråga (2020/21:1604), som behandlade avsaknaden av övergångsregler för sökande av solcellsstödet som inte blev beviljade medel för investeringar gjorda år 2020, har jag ytterligare en fråga. Privatpersoner som har hört av sig i ärendet är nämligen upprörda. De anser inte att det har funnits information om att investeringsbidraget var begränsat utan menar tvärtom att de har uppmuntrats att satsa. Detta är något som ska ha hörts från såväl elbolag och installatörer som från Boverket och länsstyrelser. Vid invändningar och tveksamheter har svaret varit att pengar har alltid kommer men att det tar tid. Hur detta har kommunicerats från nämnda aktörer kan det ju självklart råda olika uppfattningar om. Men anslaget ökade med 300 miljoner kronor i vårändringsbudgeten för 2019 och med ytterligare 500 miljoner kronor i höständringsbudgeten samma år, för att sedan ökas med ytterligare 300 miljoner kronor i budgetpropositionen 2020, som även den presenterades hösten 2019. I ljuset av detta kan man förstå att otydligheter uppstår och har uppstått.

Med tanke på det ovannämnda är det förvånande att regeringen då den i ett pressmeddelande den 11 juni 2020 gav besked om att ansökningsstopp skulle införas per den 7 juli 2020 varken informerade eller kommenterade något om att medlen för år 2020 skulle vara begränsade. Det som har hänt är mycket olyckligt och har orsakat såväl misstro mot myndigheter som ekonomiska avbräck för många enskilda. 

Med hänvisning till det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att hjälpa de privatpersoner som har hamnat i kläm mellan de olika stödsystemen?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1872 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)


Svar på fråga 2020/21:1872 av Betty Malmberg (M)
om solcellsstöd utan övergångsregler, samt på fråga 2020/21:1877 av Betty Malmberg (M) om Solcellsstöd och ändrade fakturor

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att hjälpa de privatpersoner som har hamnat i kläm mellan de olika stödsystemen när investeringsbidraget för solceller ersattes med ett grönt avdrag. Betty Malmberg har även frågat näringsministern på vilka legala grunder myndigheter kan uppmuntra privatpersoner att begära ändringar i redan bokförda fakturor, och vilka åtgärder statsrådet kommer att vidta i de fall som leverantören inte vill göra detta. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara även på den sistnämnda frågan.

Jag kan bara hänvisa till mitt tidigare svar på fråga 2020/21:1604 om Övergångsregler för solceller. De myndigheter som hanterar stödet har kontinuerligt informerat om förutsättningarna för att beviljas stöd. På länsstyrelsernas hemsidor har det funnits information om hur stor kön av sökanden har varit och till hur många det funnits medel för att hantera och bevilja stöd. Det har också informerats om att det inte funnits någon garanti att få sin ansökan beviljad givet den begränsade budgeten för stödet. De som genomfört sin investering utan att ha fått besked om beviljat bidrag har därmed inte kunnat vara säkra på stödet.

Vad gäller information från vissa länsstyrelser och Skatteverkets rättsliga experter vill jag som statsråd inte kommentera myndigheters beslut i enskilda ärenden eller frågor som rör tillämpningen av lag.

Det system som nu införts med skattereduktion för installation av grön teknik utgår inte från en begränsad budget. Därför väntas inte samma problematik uppstå.

Stockholm den 24 februari 2021

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.