Södertörns högskola

Skriftlig fråga 2004/05:1000 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-02-18
Inlämnad
2005-02-18
Besvarad
2005-02-23
Svar anmält
2005-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 februari

Fråga 2004/05:1000

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om Södertörns högskola

Södertörns högskola har redan sedan starten 1996 haft visionen att bli universitet. En mycket hög andel disputerade lärare har bidragit till att skapa en universitetskultur på högskolan. Forskarutbildning bedrivs redan, men rätten att utfärda doktorsexamen tillkommer endast universitet.

Södertörns högskola lämnade den 12 februari 2002 en ansökan om att få universitetsstatus. Innan besked kan lämnas måste regeringen remittera ansökan till Högskoleverket. Trots att tre år har gått har ännu inget formellt svar kommit från regeringen.

När avser statsrådet att behandla ansökan från Södertörns högskola om att få universitetsstatus?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1000 besvarad av

den 23 februari

Svar på fråga 2004/05:1000 om Södertörns högskola

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig när jag avser att behandla ansökan från Södertörns högskola om att få universitetsstatus.

Min företrädare besvarade en liknande fråga från Marietta de Pourbaix-Lundin för precis ett år sedan. Mitt svar blir detsamma.

Södertörns högskola har med sin mångvetenskapliga profil goda förutsättningar att attrahera studenter med många olika bakgrunder och intressen. I dag kommer cirka hälften av studenterna från södra Storstockholm. I en utvärdering av lärosätenas arbete med jämställdhet, studentinflytande samt social och etnisk mångfald, har Högskoleverket lyft fram Södertörns högskola som ett av sju lärosäten som lyckats väl i sitt arbete med att rekrytera studenter från studieovana miljöer och studenter med invandrarbakgrund. Södertörns högskola har samtidigt framgångsrikt arbetat för att rekrytera disputerade lärare.

Sverige har i dag ett högskolelandskap med ett antal universitet med generell examensrätt för forskarutbildning samt några högskolor som tilldelats vetenskapsområde, det vill säga rätt att utfärda examina i forskarutbildningen inom ett avgränsat område. Därutöver finns det ett antal högskolor som inte har rätt att självständigt bedriva forskarutbildning eller examinera inom denna. Dessa lärosäten har dock sedan ett antal år tillbaka fasta ekonomiska forskningsresurser. Detta högskolelandskap är ett uttryck för regeringens strävan att skapa minst en stark högskola i varje län. Södertörns högskola utmärker sig i detta sammanhang genom att den tack vare Östersjöstiftelsen har relativt stora forskningsresurser.

Som min företrädare tidigare framhållit föregås beslut om att inrätta nya universitet eller tilldela en högskola ett vetenskapsområde av en noggrann kvalitetsgranskning som genomförs av Högskoleverket. Ett lärosäte måste ha grundutbildning och forskning av sådan kvalitet och omfattning att forskarutbildning kan bedrivas på en hög vetenskaplig nivå. Men som regeringen uttalade i den forskningspolitiska propositionen för år 2000 kan en högskola tilldelas vetenskapsområde enbart om det, förutom att kvalitetskriterierna är uppfyllda, även finns statsfinansiella förutsättningar för detta samt att det ligger i linje med regeringens forskningspolitiska bedömning. Samma sak gäller för inrättandet av nya universitet.

Det är för närvarande inte aktuellt att inrätta flera universitet. Min bedömning är dock att verksamheten vid Södertörns högskola har goda förutsättningar att fortsätta utvecklas positivt bland annat genom samverkan med andra lärosäten och det omgivande samhället.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.